McQueen v kinech: Zběsilá jízda vysokou módou a návrat trendů z devadesátek

5. září 2018

Agresivní provokatér, skvělý krejčí a geniální módní designér. Krása pro něj šla ruku v ruce s násilím, vulgaritou, agresí a šokem. Na přehlídkách Alexandera McQueena hořela auta a ožívali mrtví, kolekce měly názvy jako Znásilnění na vysočině nebo Nihilismus. Když v sedmadvaceti dostal práci v Paříži u luxusní značky Givenchy, navrhl oděvy inspirované pohřebními urnami. Co dal módě návrhář z dělnického východního Londýna, který ve čtyřiceti ukončil svůj život?

Alexander McQueen je zodpovědný za jeden z nejvysmívanějších módních trendů, který se aktuálně vrací s celou vlnou ozvuků devadesátých let. Byl to právě on, kdo v roce 1993 poslal na molo kalhoty zvané bumsters. Měly pas tak nízko, že odhalovaly velkou část zadku a dělaly z něj jakýsi druhý výstřih. V kombinaci s vyčuhujícími tangovými kalhotkami pak tenhle model frčel až do nultých let. Z videoklipů hudebnic jako Bad Gyal se zdá, že se aktuálně kombo bumsters s tangy chystá na comeback. Uvidíme, jestli zůstane jen u klubové módy, nebo jestli se trend opět rozlije i do ulic.

I estetika současných umělců, jako je Arca nebo Fecal Matters, je silně inspirovaná prací Alexandera McQueena. Fotografie Nicka Knighta v devadesátých letech prezentovaly na stránkách Vogue, I-D a dalších časopisů jeho nejen tehdy šokující vizi souhry krásy a smrti. K nejznámějším patří snímek modelky Devon Aoki s čelem probodnutým špendlíkem a mrtvolným zákalem v oku. 

Jaký byl jeho osobní život, veřejnost do velké míry věděla. Od šesti let prý o sobě věděl, že je gay, rodinný coming out prodělal v osmnácti. Byl známý svým sprostým slangem, hrubým vystupováním, jeho osobní i profesionální vztahy byly turbulentní. Ve filmu se naznačuje, že byl v dětství zneužívaný některým z mužů z rodiny. Měl problematický vztah s otcem, který nikdy nerespektoval jeho umělecké směřování, a byl silně upnutý na svoji matku, se kterou měl naopak hluboký vztah. Pár dnů po její smrti si i přes podporu přátel a zbytku rodiny vzal život i on sám.

Další zásadní ženskou figurou v jeho životě a kariéře byla vlivná módní novinářka, stylistka a ikona Isabela Blow. V roce 1992 koupila celou jeho závěrečnou školní kolekci z londýnské Central Saint Martins a pomohla mu dostat se do povědomí módního světa. Právě ona mu poradila, aby jako designér používal své střední jméno Alexander, inspirovala ho a ovlivnila v řadě věcí.

McQueenova modelka

Blízké přátelství nakonec ztroskotalo na střetu dvou silných osobností, Alexander nechtěl být „objevem Isabely Blow“, ale geniálním talentem, který se prosadil sám o sobě, díky své jedinečnosti a kvalitám. Povahu a rozpad jejich vztahu nový životopisný film zachycuje také poměrně komplexně. Snímek přináší řadu zajímavých a osobních výpovědí bývalých McQueenových kolegů, přátel a rodiny. Součástí jsou i autentické záběry z amatérské videokamery, na kterou designér točil své první dojmy v Paříži, kde dostal první příležitost pracovat pro velký módní dům.

Vidíme dravého tvůrce, který je posedlý svou prací a úspěchem. Inscenuje svoje přehlídky tak, aby byly provokativní a co nejvíce šokovaly. Znásilnění, vraždy, smrt, rozklad a špína, to všechno je součástí jeho vize módy. Když během show, kterou osvětluje oheň na kapotách aut, začne jedno z nich hořet doopravdy, odmítá ukončit přehlídku a posílá kolem něj další a další modelky, zatímco tým se snaží zabránit požáru s katastrofickými následky.

McQueen s modelkou

Působí to jako divoký mejdan, kterým vrcholí celoživotní posedlost prací a tvorbou. Zběsilá jízda, do které naskočil mladý obtloustlý chuligán bez peněz, s geniálními nápady a nekonečnou energií. O necelých dvacet let ji jako vyhublá a psychicky zničená módní hvězda sám ukončí. Pokud vás zajímá osud jednoho z nejvlivnějších módních designérů přelomu dvacátého a jednadvacátého století a chcete nahlédnout do highs and lows fungování špičkových světových módních značek, nenechte si film McQueen ujít.

Do kin u příležitosti pražského týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week vstupuje životopisný film o Alexanderu McQueenovi. Čím byl jedinečný, jak změnil módu a jaké jeho nápady se nosí a ovlivňují módu i dnes, osm let po jeho smrti? Poslechněte si audioverzi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka