Meč a magie a Vánoce: Komiksový scenárista Grant Morrison dělá ze Santy Clause fantasy superhrdinu

19. prosinec 2018

Santa Claus jako superhrdina? Proč ne. Stačí ubrat na kilech, přidat na svalech a dobrácký výraz vyměnit za sveřepý pohled bojovníka. A obří meč do ruky také neuškodí. Takhle nějak postupoval scenárista Grant Morrison, když vytvářel komiks Klaus. Jeho hra s maskotem Vánoc je především zábavně oddychová, ale ve svém zacházení s vánoční mytologií občas překvapí – třeba když Santa bojuje proti korporaci vyrábějící vánoční limonádu.

Morrison prý chtěl vylíčit Santu Clause jako superhrdinu a vyprávět příběh o tom, jak přišel ke svým superschopnostem a atributům. Santa v jeho podání by klidně mohl být hrdinou některé fantasy povídky Roberta E. Howarda. Svalnatý barbarský bojovník přichází z divočiny do městečka Grimsvig, jehož tyranský vládce nutí své poddané pracovat do úmoru v dolech a zakazuje jim slavit zimní svátek Yule, kdy je zvykem dávat dětem dárky. Souvisí to i s tím, že chce povolat do našeho světa démona z pekelné dimenze. Samozřejmě jediný, kdo mu v tom může zabránit, je právě Klaus, a to s pomocí velkého nebezpečného vlka a především flétny, díky níž může povolat nadpřirozené duchy lesa. Santa Claus, kterému se v komiksu říká Klaus, tak má nejblíž ke germánskému bohu Wotanovi a z germánské mytologie bylo převzato i prostředí komiksu.

Z komixu klaus

První sešit sedmidílné minisérie Klaus vyšel u amerického nakladatelství Boom! Studios na Vánoce roku 2015. Od té doby se Klaus každý rok vrací s novým komiksovým albem. Ve svém druhém dobrodružství Klaus and the Witch of Winter už Klaus opustil hájemství germánských legend a pustil se do křížku s Andersenovou Sněhovou královnou. Zatím nejpovedenějším příběhem série je loňský Klaus and the Crisis in Xmasville, v němž si hrdina musí špinit ruce s moderním pojetím Vánoc. Klaus se tu střetává s korporací vyrábějící limonádu Pola-Cola, která má v plánu udělat z Vánoc propagační akci pro svůj produkt. Vánoce se mají slavit každý den, a to především právě konzumací co největšího množství Pola-Coly. Klausovi v boji s kapitalistickým zlem pomáhá coby posila z Východu i samotný děda Mráz.

Kreslířem série je Dan Mora, jehož dynamická mainstreamová linka se díl od dílu vylepšuje k čím dál větší suverenitě. Dokazují to i ukázky z alba Klaus and the Crying Snowman, které dá Morrison komiksovým fanouškům pod stromeček letos.

Morrisonův a Morův Klaus je především skvěle odvedená vánoční oddychovka, která ale zároveň jemně naznačuje, že Vánoce nejsou jen povrchní davové šílení, ale mají celkem fascinující a často dost temné mytické podloží.

Více o superhrdinském Santovi Clausovi a jeho boji s germánskými vánočními démony si poslechněte v novém dílu Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.