Medvídek Pú ve smokingu i apatická kočka. Pět nejujetějších memů roku 2019

30. prosinec 2019
Fenomem

Máme konec roku a k němu patří rekapitulace. Fenomem se tentokrát zaměří na pět memů, které nás bavily v roce 2019 a zároveň na ně v naší rubrice nevyšel prostor. Proč? Protože byly prostě příliš ujeté a surreální na to, aby se o nich mohlo mluvit v rozhlase. Zapomenout na ně by však byla rozhodně škoda, protože definovaly posledních dvanáct měsíců. Přivítejte hitparádu největších memových úletů roku!

5. místo: Me and the Boys

Čtyři křenící se padouši z animovaného Spidermana z 60. let, kteří ale spíš vypadají jako členové funkové kapely v maskách. K nim si přidejte už předtím populární hlášku a nejrůznější variace na klišé z klukovského světa a máte Me and the Boys. Původně byli tři (Vulture, Electro a Green Goblin), čtvrtého Rhina k nim vlepil v květnu kdosi na Redditu a tím se rozjela horečka ironických komentářů o tom, jak to chodí v klukovských partách.  

Me and the Boys Meme

4. místo: I’m gonna tell my kids this was...

Všichni jednou zestárneme a budeme vyprávět svým potomkům, jaký byl svět na konci druhé dekády 21. století. Obrázkový mem I’m gonna tell my kids this was... si střílí z budoucí nostalgie i zduřelé kultury celebrit. Jména slavných osobností spojuje s jinými obličeji, či dokonce předměty na základě podobností nebo prostě jen bizarních souvislostí. Přepisování historie i ironický komentář k dnešní době, to je mem na čtvrté příčce žebříčku nejbizarnějších virálů roku 2019.

I’m gonna tell my kids this was... Meme

3. místo: Ah shit, here we go again

Screenshot z pět let staré počítačové hry Grand Theft Auto: San Andreas a v něm hrdina Carl „CJ“ Johnson, který přichází do nepřátelské čtvrti a očekávaný střet s místními gangy glosuje hláškou: „Ah shit, here we go again.“ Ve stejnojmenném memu se tento výjev stal synonymem sisyfovského boje s osudem, kterému nemůžeme uniknout. Ať už věta sloužila jako komentář na sociálních sítích, nebo k ní uživatelé přidávali další obrázky, vždy se s povzdechem postavy z počítačové hry každý dokázal snadno ztotožnit. Koneckonců, stačí pondělní ráno, abychom si řekli… sakra, už je to zase tady.

Ah shit, here we go again. Meme

2. místo: Medvídek Pú ve smokingu

Memový template na druhém místě žebříčku se objevil už během jara, ale po zbytek roku odmítal zemřít. Kresleného medvídka Pú apaticky sedícího v křesle kdosi oblékl do smokingu a začal tak hodnotit nejrůznější věci – často pouze tím, že je řekne vznešenějším jazykem. Aristokratický medvídek Pú nebo medvídek Pú ve smokingu záhy dostal ještě třetí políčko, v němž má postavička nasazen monokl vyjadřující absolutní stupeň aristokratičnosti. Kdo chtěl v roce 2019 ironicky srovnávat věci, sáhl po tomhle memu.

Tuxedo Winnie The Pooh Meme

1. místo: Žena křičící na kočku

Žena křičící na kočku. Takhle internet překřtil virální mashup fotky naštvané ženy a zmateně vypadající bílé kočky sedící před talířem se zeleninou. Obě fotografie byly memem už samy o sobě, teprve když je internet přidal k sobě, vznikl definující virál roku 2019. Je tak ujetý, až je geniální. První fotka patří do osm let staré epizody seriálu The Real Housewives of Beverly Hills, zatímco druhá ožila na Tumblr s hláškou „he no like vegetals“. V kombu vedle sebe vyjadřují naštvanost i rezignaci, internetoví tvůrci ale použití memu stupňovali až do extrémů. V tom vlastně připomíná právě uplynulý rok plný naštvanosti i absurdity.

Woman Yelling at a Cat Meme

Poslechněte si aktuální Fenomem a zjistíte, které memy hýbaly internetem v roce 2019. Kde se vzalo smrtící kombo křičící ženy a apatické kočky? Proč screenshot ze hry GTA vyjadřuje pocity pondělního rána a jak se stupňovala absurdita memu s medvídkem Pú?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.