Memelordi útočí. Kultura virálů má své první superhvězdy. Kde se vzaly?

25. březen 2019
Fenomem

Dříve platilo, že memová kultura byla víceméně anonymní a že tvůrci memů, byť jsme znali jejich jména, se nestávali celebritami. Dnes už ale máme některé velmi slavné tvůrce, které fanoušci odebírají přímo na YouTube, kde své memy zveřejňují. Ty pak mají milionová zhlédnutí, aniž by se z nich staly virály divoce putující internetem.

Grandday, Dolan Dark a Flying Kitty – tři tvůrci, kteří se vyloupli ze zástupu internetových tvůrců a stali se hvězdami. Internet jim začal říkat „memelordi“. Sláva tohoto tria internetových celebrity z YouTube ale existuje výhradně ve virtuálním prostoru. Společného mají to, že nikdy neukázali světu svoji tvář a vlastně o nich máme k dispozici jen minimum informací.

První z nich je Grandday, který se proslavil parodiemi hudebních hitů, teď ale dělá i animační koláže a na YouTube má už dva miliony odběratelů. Ví se o něm, že je Malťan, je mu 24 let a v minulosti se zkoušel prosadit jako hudební producent. Byl jedním z prvních, kdo začal vyrábět parodie na píseň We Are Number One z dětského seriálu Lazy Town. Jeho první hit byl mashup mezi touto písní a Bring Me to Life od Evanescence.

Dalším „memelordem“ je Dolan Dark. Ten sice na Twitteru tvrdí, že je mu dvanáct, pracuje jako archeolog a žije na Novém Zélandu, co mu z toho věřit, ale nevíme. Na několika souběžně spravovaných kanálech na YouTube zveřejňuje videokoláže, které jednou za měsíc spojí do kompilací, a ty mají přes dva miliony diváků. Memer s kachnou v logu je třeba autorem virálu, v němž dívka z Tic Tocu dostane zásah dveřmi, které otevírá Tommy Wiseau z kultovně špatného filmu The Room.

Poslední z našeho tria si říká Flying Kitty, o něm se ví jen to, že je z Estonska. Dělá parodie na hudební videa, často s nějakým lechtivým obsahem. Jeho největší hit bylo video Despacito 2, které má 55 milionů zhlédnutí a historicky nejpopulárnější video na YouTube převrací v ztřeštěnou šarádu.

Proč si všímáme zrovna téhle trojice? Je to kvůli tomu, že jim youtubový král PewDiePie dal na začátku roku za úkol vytvořit alternativní verzi YouTube Rewindu. YouTube každý rok vyrábí svůj Rewind jako připomínku toho nejzajímavějšího, co se dělo na internetu v uplynulém roce. Jenže ten z roku 2018 sklidil všeobecný posměch a rekordní počet dislajků. Internetová komunita ho jednoduše nepřijala za svůj, a tak Grandday, Dolan Dark a Flying Kitty na popud populárního Švéda vyrobili nový.

Vznikl YouTube Rewind 2018 but it’s actually good – tedy YouTube Rewind, který se ale povedl jako skutečná připomínka toho nejlepšího z memové kultury vycházející zevnitř této komunity. Dva měsíce po jeho zveřejnění je z něj nejvíce lajkované nehudební video. PewDiePie zdá se oslovil ty správné lidi!

Zbývá otázka, jestli někdo z tohoto tria memelordů může překročit slávu YouTube a memové scény, podobně jako to dokázal zmíněný švédský youtuber, a třeba ukázat světu svoji tvář. Není to nejspíš pravděpodobné, protože podvratnost a skrývání identity patří k této scéně. A tak se od nich maximálně můžeme těšit na další záplavu memů.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, jak se ve virtuální a vesměs anonymní komunitě memových tvůrců můžou zrodit hvězdy nebo proč se jim říká „memelordi“.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.