„Měnit se k lepšímu je možné,“ Dalibor Špok prvním hostem nového magazínu Balanc

11. září 2018

„Trvalá životní změna se nestane za den. Musíme od takové změny chtít, aby měla smysl a opravdový dopad,“ otevřel téma prvního Balancu psycholog Dalibor Špok. Právě schopnost měnit se, přijímat nové věci a dělat chyby je předpokladem seberozvoje a spokojeného života. Odměna za rozvíjení se  v životě přijde postupně, ne hned. Ale taková změna bude dlouhodobá.

„Mnoho lidí zaměňuje skutečnou změnu v životě pouze za změnu nějakého pocitu. Chtějí se cítit dobře, ale změna zaměřená na emoci nebude nikdy trvalá,“ vysvětluje psycholog. Když si poprvé půjdete zaběhat a nebude se vám to líbit, neznamená to, že běhání pro vás není. „Je chybou očekávat, že změna přijde hned, že nebude doprovázena chybami a že nebudeme zažívat negativní emoce,“ vyjmenovává nejčastější mylné představy o změně Špok.

Psycholog Dalibor Špok

Představte si to sami na zmíněném běhání. Vyběhnete poprvé po dlouhé době a nejde vám to. Špatně se vám dýchá, bolí vás klouby a stydíte se, že běžíte pomalu. Tenisky jdou zpátky hluboko do botníku a odhodlání je pryč. Je dobré si předem zjistit informace o nové aktivitě, kterou chcete dělat. Protáhli jste se před vyběhnutím, měli jste aspoň trochu dobré boty a terén? Co vaše očekávání, nebyla příliš vysoká? Zkuste vyběhnout pětkrát, šestkrát a uvidíte. Nefunguje to? Naštěstí existuje spoustu dalších možností, jak se hýbat a sportovat, zkuste prostě něco jiného – o prospěšnosti pohybu existuje mnoho studií. Pokud vám nebrání zdravotní limity, tak se časem dobré výsledky dostaví.

V dalších dílech magazínu Balanc se budeme věnovat třeba trápení při seznamovaní a hledání ideálního partnera, stravování, ale také otužování nebo i small talku. Budeme upozorňovat na praktické metody a techniky, způsoby myšlení, kterými můžeme léčit svou duši i tělo a stát se zralejšími. Mnoho z tipů a triků funguje jako prevence psychologických potíží, jako jsou úzkosti a deprese. Svět seberozvoje je plný laciných návodů, frázovitých knih a prázdných manažerských pouček. Balanc je filtrem, hledá odborníky, prověřené metody a nabízí vytrvalou, postupnou sebepoznávací cestu ke spokojenosti.

Magazín Balanc bude ve dvaceti minutách vždy představovat jedno téma. Poslechněte si první díl s psychologem Daliborem Špokem o změně a nastartujete pozitivní evoluci vašeho života.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka