Měnit školy není ostuda. Kdo vydrží v oboru celý život, je výjimka, vzdělávání nikdy nekončí

21. prosinec 2020

S vystudovanou střední školou se celou druhou polovinu dvacátého století často mířilo rovnou do práce. Celosvětový trend ale specializaci posouvá až na vysokoškolské vzdělání a lidé tráví ve školách víc let. Žádá si to složitost současného světa – tak o tom mluví odborník na vzdělávání Bob Kartous. Jak si správně vybrat v přebujelé nabídce školu a později práci? V Česku se za tímto účelem mezi běžnou součást studia snaží prodrat kariérní poradenství.

„Pravděpodobnost, že budete vykonávat úplně stejnou práci, co jste studoval, je asi 40 %,“ říká Hana Novotná z Národního pedagogického institutu. Při uvažování nad kariérou se to hemží hesly jako flexibilita, otevřenost ke změně a ochota se celý život učit.

Bohumil Kartous

Potvrzuje to i ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous. „Kdo tvrdí, že by si dnes někdo měl v patnácti letech vybrat odbornost, po střední škole nastoupit a tu odbornost dodržovat, je mimo realitu,“ myslí si Kartous.

Nesnadný přechod mezi částečně pasivní rolí studenta a aktivní rolí uchazeče o práci pomáhají překlenout kariérní poradci. „Student se sejde s kariérním poradcem a můžou spolu probrat přípravu na výběrové řízení, konzultovat životopisy, motivační dopisy nebo vytvořit profil na LinkedIn. Kromě toho nabízíme různá setkání s firmami,“ představuje některé služby Kariérního centra Masarykovy univerzity v Brně Michaela Odehnalová.

Škola - výuka - učení se - učitel - žáci - studenti

Bývalý pracovník v kariérním centru Vojtěch Očenášek se rozhodl se svými kolegy založit službu Congroo, která cílí o stupeň níž. Má pomoct najít středoškolákům takovou vysokou školu, která by nejvíc vyhovovala jejich představám.

„Úplně ideální by bylo, kdyby lidé, kteří projdou našimi službami, měli vysokou míru spokojenosti se školou a studium chápali nejen jako zdroj tvrdých dovedností, ale že jim dává nějaké přenositelné kompetence, které se dají využít kdekoli,“ popisuje přístup týmu Congroo Očenášek.

Jak se v Česku řeší přechod ze školy do práce? Co nabízí kariérní centra? Jak se dobrat spokojenosti v zaměstnání? Kolik procent lidí zůstane v profesi, kterou vystudovali? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.