Meotar na německý způsob

21. listopad 2012

Vysílání Radia Wave má za sebou týden, který jsme z velké části věnovali krautrocku – zažili jsme úterní koncert Faust a do vysílání přišel Petr Ferenc, který představil svoji knihu Hudba, která si neříká krautrock. Právě kniha popisující experimentální hudbu Německa především 70. let pak byla inspirací pro Meotar, který byl tedy po několika týdnech opět tematický.

Začátek i konec hodiny patřil snad nejslavnější skupině, totiž Kraftwerk. Zazněly ukázky z jejich druhé desky nazvané prostě Kraftwerk 2 – to ještě formace nepoužívala elektronické nástroje. Jiné už to bylo v roce 1975, kdy natočili první desku zcela bez kytar – Radio-Activity. V Meotaru jsme si pouštěli titulní píseň z tohoto alba i skladbu jménem Radio Stars.

Kraftwerk byli personálně propojení i s jinými skupinami, především La Düsseldorf a Neu! – na těch jsme si ukázali rockovější stránku krautrocku. Tomuto žánru se také někdy přezdívá kosmische musik a Klaus Schulze (Tangerine Dream, Ash Ra Tempel) předvedl proč – na desce Timewind, ze které zazněl kousek skladby Bayreuth Return, staví monumentální zvukové sochy ze zvuků kosmických syntezátorů.

O první vokály v Meotaru se postaral japonský zpěvák Damo Suzuki, který v 70. letech proslul především působením v psychedelické kapele Can. Od nich jsme do playlistu zařadili skladbu Oh Yeah, která pochází ze snad nejslavnější desky téhle skupiny, nahrávky jménem Tago Mago z roku 1971.

Zbylo ještě místo na Amon Düül II, původně improvizující kolektiv, který vzešel ze stejného podhoubí jako členové Frakce Rudé armády Andreas Baader nebo Gudrun Ensslin – jejich z větší části akustická hudba je ovšem politicky neutrální a stejně jako většina ostatních krautrockových skupin míří do vesmíru.

Playlist:
01 Kraftwerk – Klingklang (Kraftwerk 2, Philips Records 1972)
02 La Düsseldorf – Silver Cloud (La Düsseldorf, Nova 1976)
03 Neu! – Hallogallo (Neu!, Brain Records 1972)
04 Klaus Schulze – Bayreuth Return (Timewind, Brain Records 1975)
05 Can – Oh Yeah (Tago Mago, United Artists 1971)
06 Amon Düül II – Sandoz In The Rain (Improvisation) (Yeti, Liberty Records 1970)
07 Kraftwerk – Radio Stars (Radio-Activity, Kling Klang 1975)
08 Kraftwerk – Radio-Activity ((Radio-Activity, Kling Klang 1975)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio