Měsíc bez alkoholu? Začíná kampaň Suchej únor

Startuje kampaň Suchej únor. Vyzývá lidi k tomu, aby se na jeden měsíc vzdali alkoholu. Můžou tak zjistit, jestli mají s pitím problém.

V Česku pije alkohol více než milion lidí přes míru. Podle loňských statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je Česko z hlediska roční spotřeby alkoholu na obyvatele na čtvrtém místě na světě.

Alkohol

Podle nedávného průzkumu agentury Median pro ministerstvo zdravotnictví si třeba každý třetí myslí, že pít malé množství alkoholu v těhotenství je v pořádku. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO přibližuje ještě jeden výsledek průzkumu:

„Zhruba 59,6 procent respondentů má ve svém okolí alespoň jednu osobu, která má nebo měla problémy s alkoholem. Tolerance je obecně stále velmi výrazná, ale víme, že dopady jsou stále velmi významné.“

Možná vás překvapí, že s nadměrným pitím alkoholu je spojených zhruba 250 nemocí. Vedle cirhózy jater a alkoholové demence ještě třeba řídnutí kostí. Alkohol také způsobuje řadu nádorových onemocnění. Náklady spojené s následky pití alkoholu jsou 59 miliard korun ročně.

I měsíc pomůže

Byť jen dočasná měsíční abstinence podle lékařů zlepšuje funkci jater, trávení nebo spánek. Zlepšuje se fyzická i mentální kondice. A podle Josefa Petra, ředitele Ligy otevřených mužů, která už poosmé kampaň Suchej únor organizuje, se dají za pár týdnů změnit návyky:

„Jeden měsíc je tak akorát, aby si člověk vyzkoušel, jak na tom s alkoholem je a aby zjistil, jak moc ho provází životem. Během jednoho měsíce může změnit své konzumní návyky, tak aby v následujících obdobích třeba pil méně a byl si více vědom toho, jak moc velkou součástí jeho života alkohol tvoří,“ říká Petr pro Český rozhlas.

Alkoholik

Kampaně Suchej únor se loni podle organizátorů zúčastnilo asi šest procent dospělých Čechů. Pokud se rozhodnete zapojit, na webu suchejunor.cz je online test, který vám pomůže ukázat, jak na tom s pitím jste.

Pokud zjistíte, nebo třeba už teď víte, že vám být bez alkoholu dělá problém, nebo to třeba pozorujete u svých blízkých, můžete se obrátit na bezplatnou Národní linku pro odvykání. Na webu kampaně najdete i další kontakty, třeba na adiktologické poradny, kde vám pomůžou odborníci.

autoři: hnn , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související