Metal jako inspirace, world music jako přežitek. Senyawa je opravdový unikát nejen tvrdé hudby

8. červen 2022

Rully Shabara a Wukir Suryadi jsou hudebníci z Indonésie, jejich kapela Senyawa se v uplynulých letech stala celosvětovým fenoménem. Proslavili se mimořádnými koncerty, objevili se na soupiskách festivalů s tou nejpečlivější dramaturgií, nahráli společnou desku se Stephenem O'Malleym a v poslední době se o ně konečně začalo zajímat i domácí publikum.

Přestože se do hudby Senyawy nesporně promítly indonéské vlivy, kapela nikdy nepůsobila jako exotická kuriozita, což je osud, který některé asijské hudebníky a hudebnice při koncertování na Západě potká. V rozhovoru došlo mimo jiné právě na vztah Senyawy k problematické nálepce „world music“. Kolem kapely navíc krouží i další označení, se kterými se její členové tak docela neztotožňují –⁠ jedním z nich je to metalové.

„Metal nás ale inspiruje,“ zmiňuje Rully Shabara s tím, že estetika tvrdých kytar je jen jednou z mnoha inspirací. V tomto případě uznávají monumentálnost žánru, jeho zatěžkanost i expresivitu, což jsou všechno přídavná jména, které lze vztáhnout i na Senyawu samotnou. Klíčová je ovšem přirozenost – Senyawa nenaplňuje žádné konkrétní škatulky, slova o tom, že je kapela důležitá pro sebevyjádření obou umělců, zde ani v nejmenším nevyznívají jako klišé.

Ostatně stačí alespoň jednou zažít jejich koncert, ponor do příběhů, které vyprávějí prostředky takzvaně bez hranic, je více než zřejmý. Ti, kdo Senyawu zažili na prvním českém koncertě v Bike Jesus, potvrdí.

Swans i indonéské vokální umění v playlistu, s kapelou Senyawa mimo jiné o tom, jak důležitá je pro vyznění její hudby hlasitost. Souhlasí Rully a Wukir s tím, že nejlepší způsob, jak jejich kapelu vnímat, je naživo? Poslouchejte Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.