„Metal je passé, když mají všechny kamarádky děti,“ říká nejvtipnější umělkyně Vendula Chalánková

5. únor 2018

Kreslířce a performerce, absolventce environmentální tvorby brněnské FaVU Vendule Chalánkové teď začíná zatím největší pražská výstava. Nese název AU!. Ve studiu jsme si s ní a jejím kurátorem Radkem Wohlmuthem povídali o tvorbě pro děti, komiksu i o tom, jak se za vtipem a humorem často skrývá bolest a smutek.

Název výstavy lze číst jako chemickou značku zlata, starou pražskou espézetku nebo citoslovce bolesti. „Vendulina práce je veselé umění o smutných věcech,“ říká kurátor Radek Wohlmuth, který s Chalánkovou spolupracuje už od roku 2015. „Často si vybírá komplikovaná témata související s ekologií, sociálními a politickými otázkami.“

Přestože je její záběr široký – zabývá se módou, ilustrací i fotografií – za hlavní motiv své práce v současné době považuje tvorbu pro děti. „Od pohádkových knížek jsem se nedávno posunula ke spolupráci s Kühnovým dětským sborem, s nímž jsem připravila publikaci Zpívejte s námi,“ říká Chalánková. „Každou z 35 nejkrásnějších lidových písní v ní jsem vybavila ilustrací. Následně mi Česká televize nabídla spolupráci na stejnojmenném dětském pořadu.“

Vendula Chalánková: Život je drama, zato absurdní

03435746.jpeg

„Co ten undergroundový princip smát se penězům? – Zrovna ty seš, Vendulko, člověk, který kvůli penězům brečí,“ stojí na jednom z tragikomiksů brněnské umělkyně Venduly Chalánkové. Aktuálně najdete nejen tento strip v knize Proč nejsi jako chlapi v práci, vole?. S Vendulou jsme se bavili o živobytí umělců, o Brně i Karlu Gottovi.

Z nápadu založit s kamarádkami metalovou kapelu, o kterém mluvila v rozhovoru pro Radio Wave před necelými dvěma lety, sešlo. „Kamarádky mají děti, a tedy i jiné zájmy,“ vysvětluje Vendula. Rovněž se přestala věnovat své designové módní značce Zvrhlý vkus. „Nebyla jsem dobrá stánkařka,“ komentuje.

Na tvorbu komiksových stripů, tzv. tragikomiksů, díky nimž je známá především, ovšem nezanevřela. Pro výstavu AU! připravila 10 zbrusu nových. „Vše, co na výstavě uvidíte, bude v Praze vystaveno vůbec prvně,“ říká kurátor Radek Wohlhmut. „AU! je koncipovaná jako Vendulino „best of“ za posledního dva a půl roku.“ Výstavu v pražské Ville Pellé můžete navštívit až do 15. dubna. Do té doby se lze zúčastnit komentovaných prohlídek či sobotních workshopů s autorkou.

Proč je pro Vendulu Chalánkovou zásadní mít vlastního kurátora, se kterým komunikuje prakticky nepřetržitě? Pusťte si celý rozhovor.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.