Metal nebo rozněžnělý new age? A co oboje najednou? Toby Driver i Kayo Dot se vrací s novými alby

24. srpen 2021

Americký multiinstrumentalista Toby Driver je nejen mimořádně činorodý hudebník, ale i jeden z nejzručnějších, pokud jde o navádění metalu do zákoutí experimentu. Dříve byl spojený s kapelou Maudlin Of The Well, později (a dodnes) s Kayo Dot, kteří se od krkolomných rytmů dostali k mnohem éteričtějšímu vyznání. A právě jim vyjde v říjnu nová, již desátá deska.

Protože Driver nikdy nespí, už teď je venku i album jeho nového aliasu Alora Crucible. Za jeho závojem navazuje na křehkou tvorbu, kterou vydával pod svým sólovým jménem, od níž ale debut projektu odlišuje nejen to, že se na desce takřka obejde bez zpěvu, ale i přiznaná inklinace k new age. A protože metalové labely téhle linii Driverovy tvorby nesvědčí, vychází deska u House Of Mythology, kde jinak vydávají Ulver anebo David Tibet (Current 93).

Povědomá zatěžkanost naopak ovládla nový track Grega Andersona, který nahrál pod jménem The Lord. Naléhavá, ale ne ostentativně přepálená skladba, na které výrazně hostuje Robin Wattie z Big Brave, byla navíc koncipována jako charitativní projekt.

Rozjímavé tóny i temnota sama – od Fletchera Tuckera a jeho příznačně nazvaného alba Unlit Trail po new age metal. Modeláři prochází nové desky a skladby, které byste neměli minout.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.