Mezi nočním a denním sněním. Ambientní releasy k útěku před realitou

28. duben 2020

Pro někoho je v karanténě náročné udržet pozornost, pro někoho je zas těžké vypnout. Pro oba případy tu máme výběr z tuzemských i zahraničních nahrávek, které pracují s různými podobami a postupy ambientní hudby. Pokud denní snění vyplňuje velkou část vašeho karanténního času nebo si naopak přejete utéct před realitou, zkuste to s ambientními releasy z posledních měsíců.

DJ Lostboi & TorusThe Flash (Queeste, leden 2020)

Na začínajícím nizozemském labelu Queeste vyšel krásný, velmi tichý split release, který má na svědomí holandský producent Torus a enigmatický/á DJ Lostboi. Pod druhým jménem se skrývá talentovaná francouzská producentka Malibu. Na The Flash najdeme po čtyřech tracích od každého autora, ačkoli už nějakou dobu fungují jako neoficiální autorská dvojice. A je to dost znát. Jejich rukopisy se totiž prolínají už téměř neznatelně. Nikdy nekončící smyčky nás zavádí do post-raveových zón paměti i do mlžných vzpomínek na mořská pobřeží.

Jako skutečně velký příznivec producentky Malibu aka Dj Lostboi bych ještě ráda doporučila její nejčerstvější release, samostatné debutové EP The Blue Stallion, a také nový, typickým způsobem vysublimovaný minimix Palaces of Pity, který vyrobila pro uměleckou platformu  Ofluxo.

THYME – THYME (Nona, listopad 2019)

Sourozenecké duo z Brna dalo dohromady zvukově velmi delikátní konstelaci, ve které se snoubí současná elektronika s tradičním akustickým nástrojem Moravy – cimbálem. Setkávají se tu tak nejen dva lidské světy – bratra a sestry –, ale i dvě časové roviny. Nijak spolu však nebojují a nepřekrývají se, ale jdou si naproti a nechávají si vzájemný prostor. Dvacetiminutová skladba graduje z dronových a hlukových ploch a drolících se samplů přes osobitá cimbálová sóla až do velkého finále s mocným elektronickým beatem. Debut THYME vyšel na vinylu na českém labelu Nona Records a je jedním z nejzajímavějších i nejjímavějších počinů, které se na tuzemské scéně v minulém roce odehrály.

Ange Halliwell – The Wheel of Time (High Heal, leden 2020)

Francouzský harfista a producent Ange Halliwell vzbudil pozornost už před vydáním svého debutu. Jeho domovskou sociální bublinou je totiž kolektiv elektronických producentů kolem francouzského labelu High Heal, který vyrůstá z post-ambientních klubových podhoubí. Kdykoliv tak někde v rámci scény živě vystupuje, působí se svou velkou harfou jako zjevení. Debutová deska The Wheel of Time je vskutku nádhernou výpravou po romantických krajinách nevinnosti a vnitřních venkovech, které má v sobě každý z nás uloženy z dětských let. Zatímco názvy jako Zimní noc, Letní den, preludium atd. odkazují k dějinám a kánonům klasické hudby, Ange se samotnou hudební skladbou nakládá zcela současně, volně a intuitivně. Religiózní vzpomínání, menhiry, Údolí včel 2020. 

Mimochodem – jistě neprohloupíte, když podrobněji prozkoumáte celý léčivý herbář labelu High Heal

Silent Night XVII (Genot Centre, březen 2020)

Pražský label Genot Centre je neúnavným a zasloužilým činitelem na poli experimentální elektronické hudby, která vyrůstá z abstraktních a ambientních kořínků. Kromě bezpočtu kazetových releasů pořádal také legendární celonoční spací koncerty Silent Night, na jejichž organizaci se Radio Wave několik let podílelo. Jedna z posledních nocí byla showcasem nerdského internetového kolektivu Quantum Natives a jejich spřízněných duší. Genot Centre se ji rozhodli vydat jako kompilaci a je to release v pravém slova smyslu mamutí – sedm hodin hudby, sedmihodinové speciální video a jako návdavek ručně šité spací masky od brněnské návrhářky Hany Kubešové. Pokud tedy chcete opravdu zapomenout na okolní svět a ponořit se do mnoha netušených sonických dobrodružství, Silent Night XVII se jeví jako ideální volba. Release začíná čtyřminutovým potemnělým trackem londýnské producentky Terribilis a pokračuje dlouhými livesety, které oscilují mezi půlhodinovou až hodinovou stopáží. 

Kromě nativních Yearning Kru, Rescund nebo emamouse na releasu najdeme také spoluzakladatelský pár Genot Centre, Benelux Energy a Enchanted Lands, Číňanku Yikii nebo berlínského nonbinary producenta Bod.

Skylar – Fantasies Are Enough (Seedlink, březen 2020)

Nejen pro všechny fanoušky autotune tu je finální tip a skoro až taneční release s názvem příznačným pro současná omezení – Fantasies Are Enough od producenta Skylar. Jako u většiny věcí z výběru se jedná o debutové EP. Mladičký producent z Amsterdamu je poskládal z koster tanečních žánrů, dreampopových arabesek a z autotunem poladěného vokálu. A taky z pocitu, že všechno dobré už se buď už stalo, anebo to na nás teprve čeká. Bezčasovost a zasněnost Skylarova alba připomíná období prázdnin, kdy nekonečné bezstarostné dny pravidelně narušovala úzkost z vědomí, že jednou zase skončí. Snad pomůže pozitivně podbarvit dobu vyčkávání na návrat do našich starých životů.

Kontrolujete svět venku hlavně skrze okna svého bytu a nedaří se vám zahánět úzkostné myšlenky? Potřebujete se uvolnit a ztratit v bezstarostných představách? Poslechněte si tipy na aktuální ambientní novinky.

 

autor: Adéla Sobotková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka