Mezi příčetností a šílenstvím. Lahodně nepříjemný pop dávkují Superorganism a Chloe Lilac

4. květen 2022
Topinky

Po prvních květnových Topinách si budete muset přeleštit čelisti. Čeká vás rapové psí žrádlo servírované Denzelem Currym a břitká pop punková lyrika ze dvorku Chloe Lilac. Hold That Heat!

IDK – Dog Food ft. Denzel Curry

Credits: Jason Mills, John Mandel, Louis Celestin, Paul Webster
Label: Clue No Clue / Warner
Album: Simple.

Rapper IDK se narodil v Londýně, ale vyrůstal v americkém Marylandu. Jeho jméno je akronym pro spojení Ignorantly Delivering Knowledge a vypadá to, že těsně před třicítkou by jeho kariéra mohla ještě vystřelit. Mohou za to mimo jiné i spolupráce s Denzelem Currym, se kterým se potkal poprvé před čtyřmi lety na desce IDK & Friends :). Další společnou skladbou je Dog Food, která si pohrává s motivem z klasiky Tha Block Is Hot od Lil Waynea. O produkci tracku se postaral haitsko-kanadský beatmaker Kaytranada a propaguje EPčko Simple, které IDK a Kaytranada natočili spolu a vychází v první květnový pátek.

Chloe Lilac – Lily’s Backyard

Credits: Chloe Lilac, Dani Poppitt, Martin Wave
Label: self-released
Album: You Were Good To Me EP

Talentovaná brooklynská zpěvačka a umělkyně Chloe Lilac, která spolu s kolegyněmi, jako jsou Halsey, Tessa Violet nebo Olivia Rodrigo, stojí za současným návratem kytar do popového mainstreamu, navazuje na prosincové EPčko When I Feel Better zbrusu novým mixtapem You Were Good To Me. Minialbum, které posluchačům umožňuje nahlédnout do zpěvaččiny osobní zkušenosti se ztrátou a jejími důsledky, hladce klouže mezi hymnickými pop-punkovými bangery, bedroom-popovými instrumentacemi a břitkou lyrikou. My pro vás ze svěží čtyřskladbové kolekce vybíráme bombastický track Lily's Backyard, o kterém Chloe říká: „Lilyin dvorek je píseň o zradě. O situaci, kdy někoho s důvěrou pustíš dovnitř, ale on tě využije nebo zklame.“

Southside & Future – Hold That Heat ft. Travis Scott

Credits: Joshua Luellen, Nayvadius Wilburn, Jacques Webster, Mike Dean
Label: Epic
Album: Hold That Heat single

Atlantský producent Southside má za sebou dlouhou kariéru plnou hitů pro hvězdy, jako jsou třeba Future nebo Gucci Mane. Příležitostně se ale také věnuje rapu – aktuální singl Hold That Heat je zatím posledním přírůstkem do jeho diskografie. Jako muži se skvělými konexemi na rapové scéně mu nedělalo problém sehnat do tracku hned dvě hvězdy. Future se na Hold That Heat objevuje zrovna v týden, kdy mu vyšlo nové album I Never Liked You. Travis Scott se díky Southsideovi vrací na scénu po krátké pauze způsobené fiaskem jeho festivalu Astroworld, na kterém loni v listopadu při jeho koncertě zemřelo deset lidí.

Annabelle – Toothbrush

Credits: Anna Žitniková, Ondřej Fiedler, Leo Salminen, Matilda Gressberg, Nick Watson
Label: Universal
Album: Toothbrush single

Aktuálně mezi Berlínem a Prahou pendlující zpěvačka Annabelle je čerstvě také držitelkou Ceny Anděl v kategorii Objev roku. V přímém přenosu slavnostního předávání během svého vystoupení visela hlavou dolů. Annabellin nový singl – intimní balada Toothbrush, která vznikla na mezinárodním songwriting campu – využívá zubní kartáček jako symbol začátku vztahu. „Toothbrush je o trust issues, o takové té přehnané nedůvěře v někoho, do koho se zamilujeme. Přitom je na něm všechno správně, možná až příliš, a proto hledáme ten háček,“ říká Annabelle. O produkci singlu se postaral Ondřej Fiedler aka fiedlerski, se kterým zpěvačka a moderátorka hudebního pořadu Velký čísla už nějakou dobu tvoří pár. Často bezdůvodné nedůvěře mezi partnery se věnuje i videoklip režiséra Aleše Valtra.

Holly Humberstone – Sleep Tight

Credits: Holly Humberstone, Matthew Healy, Rob Milton
Label: Polydor
Album: Sleep Tight single

Po dvou úspěšných EPčkách se britská hudebnice Holly Humberstone začíná naplno věnovat debutové desce, kterou ohlašuje novým singlem Sleep Tight. Kromě tradičního spolupracovníka Roba Miltona přizvala ještě frontmana The 1975 Matty Healyho, se kterým v minulosti složila hit Please Don’t Leave Just Yet. „S Mattym máme podle mě skvělou energii, která nás pokaždé přesune do míst, kam bych se sama nevydala, ať už zvukem nebo obsahem textů. Pokaždé vytvoříme něco úplně jiného, a i proto je Sleep Tight jedna z mých nejoblíbenějších skladeb. Zní tak pozitivně a letně,“ zmínila se pro magazín Rolling Stone. Kytarový hit představí Humberstone posluchačům také během světového turné hvězdné Olivie Rodrigo, které na něm bude předskakovat.

Superorganism – Crushed.zip

Credits: Orono Noguchi, Timothy Shann, Christopher Young, Earl Ho, Mana Obata, Kana Obata, Stuart Price, John Hill
Label: Domino
Album: World Wide Pop

Londýnský kolektiv Superorganism, který se po vydání nadšeně přijatého bezejmenného debutu (2018) smrskl z osmi členů na pět, chystá na červen novou desku World Wide Pop, na níž hudebníci z různých koutů planety lákají sérií typicky kaleidoskopických singlů. Po skladbě Teenager, na které hostuje japonské trio CHAI a francouzská diva Pi Ja Ma, do našeho playlistu posíláme i nejnovější track s názvem crushed.zip. „Hodně jsem při konstrukci téhle písně přemýšlel o Kanye Westovi a Elliottu Smithovi (což stejně dělám pořád). Chtěl jsem vytvořit opravdu depresivní a osobní píseň, ale s ‚lahodně nepříjemným‘ popovým obalem. Produkce Stuarta Price to navíc celé posunula na vyšší úroveň,“ říká na adresu divoké skladby frontman kapely Orono Noguchi.

V jakých situacích se Aleš leskne? Zadržuje Filip teplo? A co se stalo na dvorku se strejdou? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.