Mezinárodní organizace selhávají, Čína rozumí řeči peněz a síly. Musíme ji konfrontovat s důkazy, říká k situaci Ujgurů sinolog

4. listopad 2020

Australský institut pro strategickou politiku zveřejnil nové dokumenty popisující hloubku a rozsah čínských represí proti Ujgurům a dalším turkickým etnikům žijícím na území Sin-ťiangu. „Od roku 2017 se výrazně zvýšil počet detenčních táborů, stejně tak počet zničených ujgurských památek a náboženských staveb. Pokračuje také zneužívání Ujgurů coby nucené pracovní síly v čínských továrnách,“ říká v rozhovoru sinolog Ondřej Klimeš.

Jaké nové informace nám přinesly dokumenty Australského institutu pro strategickou politiku? „Tento významný think-tank přišel především s přesnými čísly. Už několik let můžeme sledovat dění v Sin-ťiangu, ta přelomovost dokumentů je v tom, že přináší odhady založené na poměrně přesné metodologii. Tím říkají, co se děje, řečí čísel,“ vysvětluje sinolog z Orientálního ústavu Akademie věd České republiky.

Institut zkoumal 380 převýchovných táborů a rozdělil je do čtyř skupin. Více informací najdete v jeho zprávě.

Logo

O snaze Číny převychovat menšiny ve specializovaných zařízeních víme už několik let z výpovědí očitých svědků nebo rodinných příslušníků zadržených. „Děje se v nich politická převýchova za použití psychického i fyzického nátlaku. Lidé jsou zadrženi na základě toho, že jsou příslušníky menšiny. Tábory jsou asi nejkřiklavějším projevem přestavby sinťiangské společnosti, ke které se v posledních letech uchyluje komunistická strana Číny,“ popisuje Klimeš.

Čína existenci táborů dlouho popírala, stejně jako dalších represivních opatření, jako je přetváření ujgurských obydlí nebo ničení památek. Informace o represích ale nadále vyvstávají.

Ondřej Klimeš

„Mezinárodní organizace jako OSN do značné míry selhávají. Začíná se projevovat úsilí o odsouzení jednotlivých států, například podvýbor kanadského parlamentu označil situaci v Sin-ťiangu za genocidu. Komunistická strana Číny je organizace, která rozumí řeči peněz a síly. Je potřeba čínské orgány volat k zodpovědnosti, řešením jsou konfrontace čínských představitelů s důkazy. Informací o tom dění máme totiž skutečně mnoho,“ říká sinolog.

Represe Číny nemají jen podobu táborů, ale také přestavby ujgurských obydlí, demolic památek a nucených prací příslušníků menšiny v továrnách, které vyrábí zboží pro mnoho západních zemí. I o tom jsme si povídali se sinologem Ondřejem Klimešem. Poslechněte si celý rozhovor o situaci Ujgurů a dalších menšin v Číně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.