Mezinárodní trienále současného umění 2008

22. září 2010

Mezinárodní trienále současného umění, pořádané Národní galerií v Praze, je rozsáhlý mezinárodní projekt, zaměřený na umělecké tendence, které zůstávají stranou hlavního proudu současného výtvarného umění, manipulovaného finanční a politickou mocí a diktátem vládnoucích interpretací umění. Trienále začíná 3. června a potrvá až do 14. září 2008 v prostorách Veletržního paláce.

Téma trienále "Re-reading of the Future" má za cíl zviditelnit a zpřístupnit ty tvůrčí tendence, které, přestože jsou důležité pro zachování multinacionálního a interkulturního diskursu, zůstávají v pozadí priorit současné společnosti.
Prezentace nejaktuálnějších tendencí současného umění v prostorech Národní galerie v Praze je výsledkem její spolupráce s prestižním mezinárodním týmem kurátorů z Velké Británie, Finska, České republiky, Německa, Itálie, Francie, Portugalska, Bulharské republiky atd.

00721326.jpeg

V reprezentativní budově Veletržního paláce na přibližné ploše 9000 m2 se představí stovky děl, hlavně evropských současných umělců z oblastí výtvarného umění, hudby, divadla, videa, filmu, literatury, fotografie a také architektury. V prostoru ARTminus se uskuteční alternativní program trienále, kde budou mít možnost vystoupit netradiční umělecké formace s bohatým video programem. Část projektů ITCA 2008 vytvoří satelitní výstavy v alternativních centrech a prostorech partnerských institucí - v Art Academy in Helsinki (Finsko), Perve Galeria (Portugalsko), Turlei Galery (Polsko) a National Museum of Bulgarian Art (Bulharsko).
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor o přehlídce ITCA

Základní organizační platformou ITCA 2008 je rozvíjení partnerství a spolupráce Národní galerie v Praze s kulturními a ekonomickými institucemi, společnostmi, nadacemi, univerzitami a alternativními kulturními středisky, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni.

Rozsáhlá mezinárodní přehlídka ITCA 2008 ukáže nejenom nejnovější projekty evropských kurátorů a umělců, ale i zintenzivní vztahy mezi uměním a publikem prostřednictvím workshopů, seminářů a konferencí. Součástí široké mediální a informační kampaně, kterou Národní galerie v Praze spolu se svými partnery zajistí během celého tříměsíčního průběhu trienále, se stanou virtuální katalog a aktuální webové stránky.

00721327.jpeg
autor: Press kit
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.