Michaela Malá v Diagnóze F: Schizofrenie se nedá vyléčit, člověk se s ní musí naučit žít

2. prosinec 2016

Michaela Malá napsala knihu o svém životě s duševní nemocí. V průběhu studia na vysoké škole se jí v životě objevila schizofrenie. Utíkala před ní z jednoho zaměstnání do druhého, sama před sebou ale neutekla, a tak následovala řada dní strávených hospitalizací v psychiatrické nemocnici.

Svou nemoc zvládá pomocí medikace a psychoterapie. To je účinné, bohužel pro řadu klientů nedosažitelné. V průběhu prvních devíti let, během nichž chodila na psychoanalytickou terapii, si Michaela psala deník. Když změnila terapeuta a dál si deníky v rámci terapie nepsala, psaní jako takové jí chybělo, a tak v něm pokračovala dál. Nakonec z toho vznikla její první kniha s názvem Homo psychoticus. „Původně jsem to zamýšlela jako příběh nějaké hrdinky, ale nakonec z toho vzešlo velmi otevřené vyprávění jednomu lékaři, se kterým si píši,“ popisuje autorka okolnosti vzniku své knihy.

Ohlasy na knihu z jejího okolí byly pozitivní, nicméně pro některé rodinné příslušníky byl obsah knihy překvapením. „Říkali, že si mysleli, že jsem už vyléčená, netušili, co se mi děje v hlavě, že se se svou nemocí pořád potýkám,“ vzpomíná Michaela na reakce jejího nejbližšího okolí. Prvním dílem knihy Michaelino psaní neustalo, a tak byl nedávno vydán už druhý díl její otevřené výpovědi.

Čtěte také

V médiích se častěji objevuje obraz duševně nemocných lidí jako někoho, kdo blázní, má halucinace, mluví z cesty, popřípadě ubližuje svému okolí. Častěji však tito lidé ubližují sami sobě. A vedle toho se snaží žít své normální životy a fungovat v práci a ve vztazích. A právě o tomto snažení je Michaelino vyprávění.

Na závěr si dovolím osobní vsuvku – o schizofrenii jsem si v Diagnóze F povídala už s několika lidmi, ať už byla jejich zkušenost s nemocí osobní či profesní, o nemoci jsem se také učila v různých předmětech v rámci studia. Až Michaela Malá dala svým vyprávěním mým představám barevnost, hloubku, pocity a chybějící souvislosti. Děkuji za to.

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio