Michal Lichý z Urbsounds: Současný mainstream na mě působí agresivněji než extrémní noise

18. leden 2019

Pod jménem Urbanfailure tvoří už od druhé poloviny 90. let, zkraje nového milénia pak spolu se třemi spřízněnými dušemi (Monikou a Danielem z projektu Jamka a Tobiášem aka RBNX) založil label Urbsounds. Dnes platí Michal Lichý za přední osobnost experimentální elektroniky na Slovensku, a to i díky koncertním akcím, které pod hlavičkou Urbsounds Collective pořádá.

Jejich aktivity však mají přesahy i za hranice, mezi zeměmi, kde nachází releasy Urbsounds odbytiště, patří mimo jiné Itálie, Velká Británie, Japonsko, USA i Maďarsko; recenze nahrávek pravidelně publikuje i prestižní magazín Wire, byť za tím podle Michala stojí nemálo úsilí. Pro kolektiv je však důležitější autentické naladění na hudbu, kterou pustí do světa – kromě domácích interpretů dávají prostor i zavedeným jménům ze zahraničí, jak o tom svědčí například nedávná nahrávka hudebníka, myslitele a „bojovníka za lepší svět“ Dava Phillipse.

Jako Urbanfailure vydal loni na podzim po půl roce příprav album Radical Rest, které vychází z hudby, která se postupně vyvíjela během jeho živých vystoupení. Ve vztahu ke své tvorbě přiznává nejen inspiraci technem (label Urbsounds má ostatně blíže k rytmické elektronice než například k temnému ambientu), ale i fascinaci továrnami, soustruhy či vlaky, která se do jeho hudby též promítá. A ačkoliv ji vnímá i jako komentář k aktuálnímu dění a „agresi přetavené do hudby“, důležitější než temnota je pro něj v hudbě humor.

V jakých odstínech vidí budoucnost slovenské scény experimentální elektroniky? A co pro něj představuje extrém v hudbě? Poslechněte si rozhovor s Michalem Lichým (Urbanfailure, Urbsounds).

Playlist:
Urbanfailure – Train Reset
Jamka – Eskulap
Dave Phillips – Morphic Field
Dead Janitor – Result
Urbanfailure – Dystopian Future
Venta Protesix – Her Keyboard Drowned in Tears
Kreator – Realitätskontrolle
Galvanized by Frog Fisting
Galvanized by Fightin Back…
Makkatu – Hollow Tree
Hlukár – Antideluvian Homocidal Disemination

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.