Michal Zlatkovský: Patnáct let s Facebookem

4. únor 2019
Facebook

Počínaje 4. únorem 2004 si spolužáci studenta Harvardovy univerzity Marka Zuckerberga mohli založit profil na jeho nové webové stránce a zpřístupnit své životy ostatním.

Z projektu, který Zuckerberg pojmenoval Facebook a který řídil ze svého pokoje, se během 15 let stala nejpoužívanější sociální síť na světě - a z jejího zakladatele miliardář a majitel technologického gigantu ovlivňujícího celosvětové dění.

Facebook není charita, ale firma. Společenskou zodpovědnost nečekám, konstatuje Jindřich Šídlo

Facebook

Přesně před 15 lety spustil Mark Zuckerberg síť The Facebook, která spojovala posluchače Harvardské univerzity. Tento student se brzy dostal mezi nejsledovanější a nejbohatší celebrity světa a dnes Facebook zasahuje mediální i politický svět. Poskytuje síť víc výhod než nebezpečí?

Za tu dobu se mu nejen podařilo převrátit internet vzhůru nohama, ale také proměnit podobu mezilidských vztahů. Ke skutečným přátelstvím se přidala ta facebooková - a zatímco některým uživatelům zprostředkovala síť nové známosti, jiným umožnila izolaci od skutečného světa.

Facebook dnes čítá 2,2 miliardy uživatelů a jeho růst se nezastavuje. Celé poslední desetiletí patří spolu s vyhledávačem Google a jeho sesterskou službou YouTube mezi trojici nejnavštěvanějších webových stránek.

Jeho kouzlo shrnul v roce 2009 magazín Entertainment Weekly: „Jak jsme mohli sledovat, co dělají naši expartneři, pamatovat si narozeniny našich kolegů, otravovat naše přátele a hrát nesmyslné hry, když ještě neexistoval Facebook?“

WhatsApp a Instagram

Facebook slaví patnáctiny a už není cool

Kristýna Hladíková a Michal Zlatkovský

Chodí se vám na Facebook dobře? Bojíte se špehování? Rozhovor s webeditorkou Radiožurnálu Kristýnou Hladíkovou a datovým novinářem Michalem Zlatkovským o životě na největší sociální síti.

Síť se v Česku dostala do obecného povědomí poprvé před necelými deseti lety v rámci akce Vejce pro Paroubka, protestu proti tehdejšímu sociálnědemokratickému předsedovi vlády organizovanému právě přes Facebook. Tehdy nabral necelý milion českých uživatelů. Dnes je jich pětkrát tolik, přičemž na čtyři miliony sociální síť navštěvují každý den.

Prvotní nadšení z Facebooku ale postupně ochladlo. Souznění se Zuckerbergem, který podle svých slov pevně věří, že jeho dílo zlepší svět, nahradila u řady uživatelů obezřetnost a skepse. V posledních několika letech vyšlo najevo, že Facebook není zdaleka tak bezproblémový, jak se zprvu zdálo.

Nejvýraznější kauzou byl loňský skandál okolo firmy Cambridge Analytica. Ukázalo se, že Facebook umožňoval firmě zabývající se ovlivňováním voličů získat a využít data desítek milionů nicnetušících uživatelů.

Facebook čelí dalšímu skandálu. Soukromá data poskytoval jiným společnostem

Facebook

Deník New York Times odhalil další skandál Facebooku. Společnost podle jeho zjištění roky sdílela soukromé informace svých uživatelů s dalšími technologickými firmami. Mezi nimi byly například Apple, Microsoft, Netflix nebo Spotify.

Roli Facebooku v prezidentských volbách v USA musel Zuckerberg loni vysvětlovat i před americkým Kongresem. Jeho pověst geniálního vizionáře byla nenávratně pryč: ukázalo se, že je jen dalším z technologických manažerů, kteří úspěch na trhu mylně spojují se schopností vést společnost.

Od té doby prakticky neuplyne týden, kdy by nevyšlo najevo další facebookové pochybení. Aktuálně je to třeba zjištění, že síť nabízela svým náctiletým uživatelům necelých 500 korun měsíčně za to, že může sledovat prakticky všechnu jejich internetovou aktivitu, od posílaných soukromých zpráv přes navštěvované weby po údaje o tom, kde se mladí uživatelé právě nacházeli.

Síť tak dnes ostřelují jak z liberálních pozic kvůli možnému ovlivňování voleb i manipulaci s veřejnou debatou, tak z konzervativních z důvodu domnělé cenzury prostřednictvím mazání příspěvků i uživatelských profilů. I přes to všechno ale počet uživatelů Facebooku neustále roste a nijak dramaticky se nepropadly ani jeho akcie.

Jan Klesla: Facebookové hnízdo

Sheryl Sandbergová se stala ikonou boje za rovnoprávnost žen a vzorem tvrdé manažerky

Česko není zdaleka jediné, kdo žije kauzou odstartovanou reportáží v médiích. Šéf polského finančního regulátora rezignoval kvůli odhalení úplatků.

Ukazuje se totiž, že sebevětší skandál nemůže Facebook položit. Pro naprostou většinu jeho uživatelů totiž starost o soukromí předčí jednoduchost a pohodlí, které síť nabízí. To, co může Facebooku nakonec zlomit vaz, tak nejsou mediálně propírané úniky dat, ale to, že přestane být zajímavý.

I kdyby ale měl Facebook jako sociální síť namále, Facebook jako firma má svou budoucnost podle všeho ovšem dobře pojištěnou. Provozuje totiž také komunikační službu WhatsApp - a především Instagram, raketově rostoucí obrázkovou síť s více než miliardou uživatelů, která je dnes naprostou nutností pro kohokoliv pod třicet a která samotný Facebook do roka nebo dvou dost možná přeroste.

Mark Zuckerberg tak přes všechny problémy a obvinění může patnáctiny svého internetového dítětě oslavovat s klidem.

autor: Michal Zlatkovský
Spustit audio