Mike Mignola - Hellboy - Červ dobyvatel

30. červenec 2008

V češtině vychází další sešit příběhu komikové postavy Hellboy s podtitulem Červ dobyvatel. Možná ho znáte - velký rudý chlápek, s upilovanými rohy a kamennou pravou rukou. Ano, je to on. Hellboy. Mike Mignola představil svého hrdinu v roce 1993 a od té doby už vyšlo několik desítek kreslených i psaných příběhů.

Možná si vzpomenete i na stejnojmenný film Guillerma del Tora, shodou okolností natáčený v Praze. Hellboy byl vyvolán z pekla nacisty. Získali ho ale spojenci z Úřadu pro výzkum paranormálních jevů. Od té doby tak bojuje proti zlu po celém světě. Soupeři mu jsou jednak přeživší nacisté a samozřejmě stvoření nejrůznějších tvarů. Jednoduše řečeno, na co nestačí člověk, musí vyřešit Hellboy.

00755981.jpeg

Jinak tomu není ani v posledním česky vydaném sešitě. Děj se odehrává v Rakousku, kam nacisté přivolávají velkou potvoru z vesmíru. Nejde o nic menšího než o zničení celého světa. Apokalypse musí zabránit, kdo jiný než Hellboy - produkt samotného pekla.

Myslím, že k ději se nemusí nic moc říkat. Nikoho nejspíš nepřipravím o překvapení, když řeknu, že vše dopadne dobře. Dobro zvítězí nad zlem, i když vše už vypadá ztraceno. Je tak dodržena klasická dějová linka, kterou užívají snad všechny komiksy, v kterých vystupují superhrdinové. Nechybí ani více či méně vtipné hlášky.

Hellboy má ale jednu nepopíratelnou přednost. Tou je autor Mike Mignola. Jednak vytvořil plejádu originálních postav, ale hlavně se může chlubit nezměrným výtvarným nadáním. Kresby jsou temné, jednoduché, skvěle barevně vyvážené - radost pohledět.

Pokud patříte k příznivcům rudého chlápka s upilovanými rohy, nemusím vás nijak přesvědčovat abyste si poslední sešit obstarali. Pokud ale o Hellboyovi slyšíte poprvé a nepatříte k zarytým odpůrcům obrázkových příběhů, určitě do Červa dobyvatele aspoň nahlédněte. Minimálně estetický požitek z elegantních kreseb stojí za to.

autor: opí
Spustit audio