Mileniálové milují monstery. Naučí se pěstovat i venkovní trvalky dobré do kuchyně i pro hmyz?

2. únor 2021

Pereny – vytrvalé rostliny – nebo také trvalky jsou tématem dalšího Podhoubí. V případě víceletých venkovních rostlin probíhá údržba právě v zimě, kdy se zastřihávají – jinak jsou celkem nenáročné a řada z nich dokáže přezimovat nebo přežít období sucha i měnící se klima. Proč sázet trvalky a co se pod tímhle zahradnickým termínem vlastně skrývá?

Nedávno jsme na Radiu Wave zkoumali lásku mileniálů k pokojovým rostlinám. Pokojové rostliny jsou pro mladé dospívající něco jako domácí mazlíčci, díky kterým získá i městský člověk určitý uklidňující kontakt s přírodními procesy. Většina pokojovek jsou vlastně trvalky, ale vzhledem ke konstantním teplotám v bytech bývají původem z jižních proveniencí. S Petrem Hanzelkou, kurátorem trvalek Botanické zahrady v pražské Troji, jsme probírali trvalky, které se v našich podmínkách dají pěstovat venku.

Zavinutka podvojná (monarda didyma)

Láska k rostlinám se díky těmhle druhům může rozšířit na parapety oken, balkony a zahrady našich domovů. „Trvalky vydrží tam, kde je vysadíme, hodně let. V zimě se valná část z nich stříhá, aby mohly na jaře zase vyrůst, kromě některých středozemních rostlin, jako jsou šalvěje a levandule, které zůstávají zelené i během zimy,“ říká Petr Hanzelka, zatímco se procházíme po venkovní, takzvané Ornamentální zahradě v Troji.

Některé zahraniční trvalky byly původně dovezeny jako okrasné rostliny, pak se ale rozšířily za zídky zahrad a staly se z nich takzvané invazní druhy. Mezi agresivně se šířící rostliny patří křídlatka, rdesno, zlatobýl kanadský nebo netýkavka. Které běžně využívané trvalky jsou naopak ve střední Evropě doma? „Těch rostlin je hodně, třeba třemdava bílá, šalvěj hajní i luční, různé kakosty, většinou jde ale o odrůdy vylepšené pro zahradnické účely,“ říká kurátor trvalek Botanické zahrady Praha.

Rádio Wave - výchozí obrázek

„Každá rostlina, kterou lidé mají na zahradě, má nějaké své přírodní stanoviště. Jedno z takových míst poblíž Prahy je Český kras,“ připomíná jednoduchou poučku k úspěšnému zahradničení Petr Hanzelka.

Pro nastávající pandemické jaro může být tvorba trvalkového květníku nebo záhonu příjemnou aktivitou. Rostliny se dají nakombinovat tak, že hezky kvetou od jara do podzimu, dají se použít jako koření do jídel nebo na čaje a limonády, nakonec každá kvetoucí rostlina je pastvou pro ubývající hmyz.

Co jsou trvalky neboli pereny? Jak se mění trendy v sázení květin na zahradách? Proč se vysazují trvalky na zelené střechy a vertikální zahrady? Pusťte si celé Podhoubí o trvalkách.

Plamenky (phlox paniculata)
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.