Miley Cyrus nechce děti, dokud se „Země zlobí“. Může popkultura pomoci ekologii?

16. červenec 2019

„Příroda je ženského rodu. Když je naštvaná, tak si s ní nezačínej. Země se zlobí,“ říká americká zpěvačka Miley Cyrus. Kvůli stavu životního prostředí teď nechce mít děti. Mohou angažované celebrity nebo filmový žánr „cli-fi“ ekologii pomoci, nebo vše zhoršují? V nové epizodě pořadu Kompot najdete vichřici novinek ze showbyznysu. V textu se moderátoři zamýšlí nad vlivem, který na přírodu má.

„Chováme se k naší zemi jako k ženám. Jenom si bereme a bereme a čekáme, že bude dál plodit. A ona je přitom vyčerpaná. Už nemůže plodit. Je nám předávaná jedna opravdu zničená planeta a já odmítám ji takhle předat dál svým dětem,“ popsala Cyrus svoje důvody pro bezdětnost časopisu Elle. Ostatně podobně smýšlejí i mnozí mladí Češi a Češky.

Přes čáru: I Češi se rozhodují nemít děti. Kvůli planetě? Nebo protože nic jiného nezbývá?

Pár

V Česku přibývá lidí, kteří dobrovolně zůstávají bezdětní. Kromě kariérních důvodů je k tomu někdy vede také obava z budoucnosti a starost o životní prostředí.

Výroky celebrit o tom, že se něčeho vzdají kvůli aktivismu, raději berme s rezervou. Herecký pár Brad Pitt a Angelina Jolie taky léta proklamoval, že se vezmou, až budou mít ve Spojených státech právo na manželství homosexuální páry.  Honosnou veselku ve Francii nakonec uspořádali v roce 2014. Sňatky gayů a leseb byly ve Spojených státech legalizovány až o rok později a mnozí jim tuto nekonzistentnost vyčítali.

Popkultura ale společenskou změnu urychlovat umí a i někteří vědci upozorňující na klimatickou krizi, si ji přejí mít na své straně. „Odborníci svými výzkumy apelují na rozum a to má jen omezené výsledky,“ řekl v roce 2017 německé televizní a rozhlasové stanici Deutsche Welle Andrew Hoffman, autor knihy Jak kultura ovlivňuje debatu o klimatické změně. „Základem je dotknout se příběhy lidských srdcí.“ Patetické ale pravdivé.

Jedním ze žánrů, které se tak prosazují v Hollywoodu, jsou například „cli-fi movies“, apokalyptická dramata jako Divoká stvoření jižních krajin nebo i blockbustery typu Interstellar, v jejichž epicentru stojí ekologické katastrofy jako extrémní sucho, povodně nebo požáry.  Nedávno s pomocí herce a environmentalisty Leonarda DiCaprio vznikla organizace Earth Alliance, která chce mimo jiné sponzorovat filmy nebo knihy s ekologickou tématikou. Celebrity žijící blízko Hollywoodu v horké Kalifornii, mají s přírodními živly svoje osobní zkušenosti a zmíněná Miley Cyrus je jednou z nich. Loni s manželem Liamem Hemsworthem kvůli rozsáhlému ohni, který demoloval i ty nejluxusnější čtvrti Los Angeles, přišli o dům.

Stanice Deutsche Welle ovšem upozorňuje na zátěž, kterou životnímu prostředí způsobuje sledování stále populárnějších streamovacích zařízení.  „Digitální technologie už v uhlíkových emisích předčily letecký průmysl. Ten má na svědomí 2,5% CO2, které se do atmosféry vypustí. Globální převod dat a infrastruktura k němu potřeba způsobuje skoro 4%. Přestaneme se tedy dívat na seriály a používat Instagram?

Hanka se Šimonem zatím nepřestali a v dalším díle pořadu o popkultuře Kompot se proto věnují mimo jiné recenzím třetí série Stranger Things z dílny Netflixu i druhé sezóny Sedmilhářek, za kterou stojí HBO. Pokud vás ještě nezlomila environmentální úzkost, najdete všechny díly pořadu na aplikacích Apple podcasty a Spotify.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.