Miloš Urban odhodil magická kyvadla a vtrhl do současné reality

10. duben 2014

Je jedním z nejčtenějších českých autorů, protože dokáže napsat text dostatečně přístupný a zároveň inteligentní a nápaditý. Navíc většinou zkonstruuje napínavé a důmyslně vystavěné příběhy s nádechem mystiky, které prostě táhnou. V nové knize Přišla z moře ale Miloš Urban trochu změnil svůj zajetý směr.

Miloš Urban se proslavil svými mysteriózními knihami, v nichž se mísí prvky hororu i detektivky. Hrdinové potkávají zvláštní bytosti, které mnohdy ani nejsou tak úplně lidmi, ocitají se na podivných místech a kolem nich nepochopitelně umírají různorodí jedinci. Záhady a tajemno, které čtenáře odpradávna přitahuje, jsou zkrátka Urbanova parketa.

Jeho nová knížka, která vyšla na Velký knižní čtvrtek v Argu, se jmenuje Přišla z moře. Snadno si představíme, že v linii autorovy tvorby půjde zřejmě o jakousi pozoruhodnou dívku, snad mořskou pannu, která se záhadně zjevila ve světě lidí. A na prvních stránkách to tak vlastně i vypadá. Jenže Urban se tentokrát neskrývaně vymanil ze své obvyklé role a nechal příběh plynout úplně jinak. Z tajemné bytosti se stala vcelku obyčejná dívka a po hororu nebo magii není ani památky.

Přišla z moře je detektivka se vším všudy, čtenář do poslední chvíle netuší, co že se to vlastně stalo, kdo spáchal jaký zločin a jak to celé asi dopadne. Kromě napínavého a pečlivě promyšleného příběhu ale tentokrát Urban vytvořil i dokonale současnou postavu v dokonale současném světě. Novinář, který je na stáži v marginálním plátku zapomenuté části Anglie, je průměrný mladý Čech. Ženy mu příležitostně jen tak procházejí postelí, psaní o bezvýznamných událostech ho nikterak nenaplňuje a vyšší společnost ho ve srovnání s českým mudrováním nad pivem neúprosně láká.

03080467.jpeg

Jak je Urbanovi vlastní, i tentokrát má prostředí svého románu dokonale nastudované. A tak dokáže zcela autenticky popsat nejenom britské reálie, ale i britskou náturu a přístup k cizinci ze zanedbatelné zemičky kdesi uprostřed Evropy. Jeho knížka proto není jenom dobrá detektivka, je to taky hluboká sonda do světa, v němž přistěhovalci tvoří většinu obyvatel země, a přesto je jejich původ tak či onak pořád tématem k hovoru.

Detektivní zápletka, i když chytrá a napínavá, je možná nakonec jen pozadí pro mnohem podstatnější myšlenky knihy. Urban skrze ni dokonale a s jemnou ironií vystihl povahu dnešní doby. Především ale dokázal, že i když je vynikajícím autorem mystických románů, zdaleka není jen tím.

Miloš Urban: Přišla z moře
Praha: Argo, 2014. 296 stran

Spustit audio