Milostné dopisy buněčnému dělení. Bangery lásky posílají Doja Cat, Carly Rae Jepsen, Tove Lo a Eartheater

11. květen 2022
Topinky

Výrazných ženských zpěvaček, rapperek a písničkářek není nikdy dost. Doja Cat láká svým novým singlem na biopic o Elvisovi, Carly Rae Jepsen zpívá milostný dopis Kalifornii a Tove Lo spekuluje o tom, zda se ještě v dnešní době umírá na lásku (k robotům). Give Me A Kiss!

Doja Cat - Vegas

Credits: Amala Ratna Zandile Dlamini, David Sprecher, Jerry Leiber, Mike Stoller, Rogét Chahayed
Label: Kemosabe / RCA
Album: Original Motion Picture Soundtrack ELVIS

Spory o to, jestli je Doja Cat výhradně úspěšná popová zpěvačka, nebo zda má nárok i na titul ‚rapperka‘, snad konečně utne její výtečný nový singl Vegas, který hudebnice s kořeny v losangeleském hiphopovém undergroundu premiérovala minulý měsíc na festivalu Coachella. Strhující track ze soundtracku k životopisnému filmu Elvis v režii postmodernisty Baze Luhrmanna (Romeo a Julie, Moulin Rouge, Velký Gatsby), který bude otevírat letošní festival v Cannes, dává vyniknout všem jejím talentům. Cit americké divy pro melodii i frázování umocňuje skvělá produkce od dvojice Yeti Beats & Rogét Chahayed, která v singlu zručně využívá samplů z Elvisova ikonického bluesového hitu Hound Dog (ovšem v původní verzi od Big Mama Thornton). Setkání 50. let minulého století s rokem 2022 na pitevním rapovém stole dopadlo nad očekávání; jak moc se povedl Luhrmannův nový biopic s Austinem Butlerem a Tomem Hanksem v hlavních rolích, se dozvíme už koncem května.

 

Carly Rae Jepsen - Western Wind

Credits: Carly Rae Jepsen, Rostam Batmanglij
Label: School Boy / Interscope
Album: Western Wind single

Letos v červnu uplyne přesně deset let od doby, kdy Carly Rae Jepsen ovládla s hitem Call Me Maybe hitparády po celém světě. Kanadská zpěvačka se ale celou další dekádu snažila zbavit škatulky interpretky jednoho hitu a v následujících letech natočila kritikou ceněné dlouhohrající desky Emotion a Dedicated. Když nepočítáme vánoční singl It's Not Christmas Till Somebody Cries, je novinka Western Wind prvním počinem Carly Rae Jepsen od posledně zmiňované desky. S písní jí výrazně pomohl Rostam, někdejší člen Vampire Weekend, jehož rukopis je ve Western Wind – zpěvačkou popisovaném jako „milostný dopis Kalifornii“ – cítit.

 

Cosmo's Midnight - Bang My Line ft. Tkay Maidza

Credits: Cosmo Liney, Patrick Liney, Takudzwa Maidza, Brett Ramson
Label: Nite High
Album: Bang My Line single

Australské elektronické duo Cosmo’s Midnight složené z dvojčat Cosma a Patricka Lineyových funguje od roku 2012, s albovým debutem What Comes Next ale přišli až o šest let později. Po předloňské desce Yesteryear, producentském i songwriterském zářezu na páté studiovce jihokorejského boy bandu BTS a spolupracích s BAYNK nebo Yung Bae, jsou teď Cosmo’s Midnight zpět u vydávání singlů. Funkem napuštěná novinka Bang My Line, na které se podílel australský funker (a oblíbenec Eltona Johna) Winston Surfshirt, je jejich druhým letošním releasem. „Je o čekání na telefonát od vaší crush, protože jste moc vystrašení na to, abyste udělali první krok,“ říkají dvojnásobní nominanti ceny ARIA Cosmo’s Midnight k singlu, u kterého australský all-star tým doplňuje ještě zpěvačka a rapperka Tkay Maidza svými osobitými vokály.

 

Tove Lo - No One Dies From Love

Credits: Tove Ebba Elsa Nilsson, Ludvig Söderberg
Label: Pretty Swede
Album: No One Dies From Love single

Švédská zpěvačka Tove Lo vydala svou poslední desku Sunshine Kitty před třemi lety. Na letošní rok chystá zatím nepojmenovanou novinku, která bude v její diskografii už pátá. První vlaštovkou je singl No One Dies From Love, který Tove Lo vypustila zároveň s informací o podzimním evropském turné. To by už údajně nová deska měla být venku, vydá si ji na čerstvě založeném vlastním labelu Pretty Swede. No One Dies From Love je synth-popový banger, který s ní napsal Ludvig Söderberg aka A Strut. Severský producent s Tove Lo spolupracuje už roky a má podpis třeba pod jejím průlomovým hitem Habits (Stay High). V povedeném klipu k No One Dies From Love si Tove Lo prožije milostný románek s robotkou, ale tím, kdo umře na lásku, nakonec není ona. 

 

Eartheater - Mitosis

Credits: Alexandra Drewchin, Salvador Navarrete
Label: Chemical X / Mad Decent
Album: Mitosis single

Svoji už čtvrtou desku připravuje na letošek popová experimentátorka Eartheater, která v posledním roce stihla vydat singl Scripture, objevit se na mole Rihanniny módní show nebo nahrát zatím nezveřejněný track s Grimes. K posluchačům Radia Wave prozatím míří novinka Mitosis, která připomíná to nejlepší od The Knife nebo Arcy. Na skladbě, kterou koprodukoval ověřený tastemaker Sega Bodega, se mísí ravové syntezátory, witch-houseový beat a podmanivá kombinace chorálového skandování a intimního šeptání. Art-popový track doplňuje také vizuál, ve kterém po zdánlivě nahé hudebnici lezou šneci.

 

Lolo Zouaï - Give Me A Kiss

Credits: Laureen Rebeha Zouaï, Stelios Phili
Label: RCA
Album: Give Me A Kiss single

Za vzletným startem kariéry Lolo Zouaï stál třeba úspěšný multilingvní videosingl Desert Rose z roku 2018, na kterém francouzsko-alžírská zpěvačka otevírala téma vnitřní rozpolcenosti způsobené migrací jejích rodičů do San Francisca, když jí byly tři měsíce. Dnes má ve Spojených státech usazená sedmadvacetiletá zpěvačka na kontě dvojici EPček a debutovou desku High Highs To Low Lows, na jejíž úspěch navázala předskakováním na turné Duy Lipy. Po tučných singlech Galipette a Scooter, které můžete znát z naší rotace, teď Lolo Zouaï přichází s o něco atmosféričtější novinkou Give Me A Kiss, která ale svým zvukem neztrácí na provokativnosti. Na temném minimalistickém beatu singlové novinky, která dle slov Lolo Zouaï slouží jako první ochutnávka z její připravované druhé desky, se opět producentsky podílel Stelios Phili (A$AP Ferg, Young Thug, SZA).

 

Je Big Mama Thornton i Filipova máma? Má Aleš ještě nějaký talent kromě toho na urážení lidí? A jsou zarosené šnečí hlavy sexy? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka