Milovník kafe v Kamerunu i mezi kolumbijskými indiány. Jaromír Hanzal vypráví o svých cestách

6. duben 2021

Kam člověka může zavést vůle najít tu nejlepší možnou kávu? Do tropů. K setkání s místními králi. Do regionů občanské války. Mezi indiány v horách.

Káva se nejlépe pěstuje v pásmu mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha, a to v nadmořské výšce ideálně okolo 1500 m n. m. Jaromír Hanzal z liberecké pražírny výběrové kávy Nordbeans cestuje společně se svými kolegy do Kamerunu, Etiopie, Kolumbie nebo Keni. Ochutnává velké množství vzorků kávy, poznává místní kulturu, cestuje.

Vodu a pálenku s sebou, když jdete ke králi

V Kamerunu zažil uvítací taneční rituál ve vesnici Sho a místní král – zvaný fon – mu společně s kolegy udělil značně formální a váženou audienci ve svém paláci. I když jsou pravomoci místních vládců v dnešním Kamerunu spíš symbolické, na lehkou váhu je nikdo nebere. S některými místními farmáři a zpracovateli kávy zase Jaromír Hanzal popíjel šálek kafe upraženého v Liberci.

„Pro drtivou většinu farmářů v Kamerunu káva není jediným nebo hlavním zdrojem obživy. Typické jsou smíšené farmy, na kterých se pěstují banány, kakao a řada dalších plodin. Farmáři nejčastěji odnáší svou sklizeň (často třeba jeden nebo dva košíky týdně) do velkých zpracovatelských závodů, které ji za nízké ceny bezprostředně vykupují,“ popisuje místní podmínky na blogu.  

Pražírny výběrové kávy se zjednodušeně řečeno snaží o užší spolupráci s místními lidmi a lokálními družstvy, která po farmářích vyžaduje větší péči o kávu, ale umožňuje jim vyšší výdělky. V některých afrických zemích, jako je právě Kamerun, ale i Etiopie, ohrožuje spolupráci nestabilní politická situace.

Indiáni v bílém suknu

Jaromír Hanzal se s kolegy vypravil také za indiány kmene Arhuaco, kteří žijí v horách Sierra Nevada de Santa Marta na severu Kolumbie, nedaleko Karibiku.

Z cest Jaromíra Hanzala za kávou

„Mají trpké zkušenosti s conquistou a misionáři, a tak žijí dost stranou, cesty k nim do hor jsou náročné. Arhuaco ale pěstují výbornou kávu a také mají jedinečný pohled na svět, považují se vlastně za starší bratry lidí žijících v moderní civilizaci. Dává jim to patřičnou hrdost,“ říká Jaromír Hanzal o kmeni, který chodí v tradičním bílém oblečení.

Na co myslí pracovník pražírny nad šálkem kávy, kterou sám dovezl z tropické Afriky nebo od indiánů z Jižní Ameriky? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.