Minetti v Řeznické

3. prosinec 2007

Na jedné z nejmenších pražských divadelních scén - v Divadle v Řeznické - se bude hrát velký rakouský dramatik Thomas Bernhard. Tedy respektive inscenace jeho slavné hry Minetti - Portrét umělce jako starého muže. Herci Jan Kačer, Eva Salzmannová, Jan Lepšík a Anna Hrnečková zkoušeli pod režijním vedením Viktorie Čermákové, která dlouhou dobu pracovala v Rubínu.

Když herec Jan Kačer dostal nabídku hrát hlavní roli v inscenaci Bernhardovy hry Minetti, ani na chvíli si ji nerozmýšlel. Slavný rakouský dramatik, jehož tvorbu často vídáte například v divadle Komedie, psal tenhle text jako poctu vynikajícímu herci Bernhardu Minettimu. Jak je vidět, co se týče jmen, pěkně se nám to tu sešlo. Minetti byl velký německý herec, který dokonce sám hrál v roce 1976 hlavní roli na premiéře této hry ve Stuttgartu. Jde o zpověď starého herce, který přes veškerou snahu o dobrý výkon, lidsky selhal.
POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Hra Minetti - Portrét umělce jako starého muže není úplně biografická. Dá se vlastně říct, že skoro vůbec. Jak říká režisérka - Minetti byl totiž ve skutečnosti oproti fiktivní postavě starého herce hodně úspěšný. Tvorba Thomase Bernharda většinou zabíhá do filozofických otázek, autor se vyžívá v psychologii jednotlivých postav a často se v jeho hrách objevuje lidské utrpení, nedostatky, které fungují jako obecná pravda. Situace jeho hlavních postav není o jednotlivcích, ale o celé společnosti.

00635005.jpeg

Janu Kačerovi se touto rolí možná splnil velký sen. Pár dní před premiérou ale zároveň přiznává, že zahrát hlavní postavu starého herce, není vůbec jednoduchý úkol. Jisté pochybnosti a snaha být dobrým hercem, ale krásně zapadá i do samotného dramatu. Přesně takové pocity má přece i hlavní postava.

Tak doufejme, že Jan Kačer v divadle v Řeznické neselže a bude stejně tak dobrý jako si ho pamatujeme ne jen na divadle, ale také ve filmech a v televizi. Minetti - Portrét umělce jako starého muže má premiéru 5. prosince. Takže pokud nevíte, kam se ten večer schovat před čertem, Mikulášem a podobnými individui, divadlo v Řeznické se nabízí jako skvělé útočiště.

autor: zuf
Spustit audio