Mír nikdy nebyl jedna z možností. Husa z Nepojmenované hry tropí hlouposti v memech

14. říjen 2019
Fenomem

Pro videoherní průmysl je začátek podzimu klíčové období, kdy vychází ty největší trháky. Letos ale mezi nimi překvapivě září hra doslova spíchnutá na koleně za pár dolarů. Untitled Goose Game – Nepojmenovaná husí hra s otravným opeřencem v hlavní roli nečekaně vládne prodejním žebříčkům. A spustila také záplavu kejhajících a klovajících memů.

Nápad na hru prý vznikl před dvěma lety, kdy se tým developerů australské společnosti House House soustředěně díval na srandovní malůvku husy, kterou našli kdesi na internetu, a přemýšleli, proč jim připadne tak neuvěřitelně otravná. Rozhodli se postavit kolem ní logickou hru.

Hra je to velmi jednoduchá, husa ovládaná hráčem běhá po vesnici a plní úkoly, které nejčastěji spočívají v dělání co největšího chaosu. Husa může kejhat, mávat křídly nebo klovat zobákem, což je samozřejmě nejlepší způsob, jak přinutit vesničany, aby udělali to, co chcete. Grafika je velmi prostá, stejně jako hudba připomínající klavírní minimalisty z počátku minulého století. V něčem Untitled Goose Game připomíná české devadesátkové pokusy. Untitled Goose Game jednoduše těží z vtipného a originálního nápadu a také virálního potenciálu – po celém světě se hry prodalo za první dva týdny sto tisíc kopií.

Mem vycházející ze hry Untitled Goose Game – Nepojmenovaná husí hra

K šíření popularity husí hry pomohl i internet – první byl už před dvěma lety virál s trailerem, který pobláznil svět, byť lidé si tehdy mysleli, že je to jen vtip. Teď když hra skutečně existuje, kolují internetem memy, v nichž je husa samozřejmě jaksepatří otravná. Tvůrci ji vkládají do jiných počítačových her nebo filmů, kde v těch nejepičtějších momentech přijde a něco pokazí. Třeba ukradne Thanosovi rukavici, s níž chce ovládnout vesmír. Nebo sedí na sekyrce zaseknuté ve špalku a vypadá pořádně drsně a titulek ohlašuje Peace was never an option – Mír nikdy nebyl jedna z možností, což je samozřejmě hláška z X-Menů.

V další vlně kolovaly po internetu obrázky reálných hus, které někoho napadnou nebo před nimiž lidé utíkají. Zdálo se vám, že husa je mírumilovné zvíře? Tak tyhle memy vás přesvědčí, že jste se asi mýlili.

Podle některých memů je husa revolucionář, který se postavil systému

Podle některých memů je husa revolucionář, který se postavil systému. Další tvrdí, že je zmateně neutrální, jak by řekli hráči Dračího doupěte, anebo že je silnější než všichni superhrdinové všech fantaskních vesmírů. Velmi vtipné jsou i nekonečné variace na setkání husy se značkou zákaz vstupu husám. Myslíte si, že si z něho něco dělá?

Na otázku, proč je husa tak populární, je jednoduchá odpověď. Hráče baví být mimo zákon, dělat vylomeniny bez odplaty. Protože jste jen husa. Podobnou energií je ostatně poháněn i svět memů a internetové kreativity. Proto k sobě nejspíš mají tak blízko.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, kde se vzaly memy s kejhající a klovající husou. Jsou husy vážně mírumilovná stvoření a kdo je silnější než všichni superhrdinové? Zjistíte také, co mají společného hráči Untitled Goose Game a tvůrci memů.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.