Miro Švolík fotil ženy ze tří centimetrů

24. březen 2013

Fotograf s velmi osobitým existenciálním humorem, autor výrazných a snadno zapamatovatelných obrazů, často fotografických montáží. Představitel tzv. slovenské nové vlny, rodák ze Zlatých Moravců žijící v Praze, který se toužil stát bačou, jenomže mu to nevyšlo.

Absolvent FAMU, umělecký fotograf na volné noze a od roku 2009 také vedoucí Ateliéru kreativní fotografie na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Autor monografií Jedno telo jedna duša a Cesta do středu. Miro Švolík (nar. 1960) bude hostem nedělní Čajovny Igora Malijevského.

02851368.jpeg

V Čajovně bude řeč nejen o začátcích tvorby a studiích Mira Švolíka, ale některé obrazy a fotografie, jež si můžete prohlédnout na www.mirosvolik.cz, také důkladně Miro s Igorem popíší, okomentují a zhodnotí. Poslechněte si několik ukázek z nedělní Čajovny.

Původně se chtěl Miro Švolík stát bačou. Jeho představy byly idealistické a nakonec skončil úplně jinde. Proč ale zrovna bačou?

Miro Švolík je údajně stydlivý, přesto se odvážil fotit ženské akty. Podařilo se mu je zpracovat velmi esteticky.

V nedělní Čajovně připravil Igor Malijevský pro ty, kdo nechodí na výstavy Mira Švolíka, komentovanou audiovernisáž, během níž Miro vysvětlí okolnosti vzniku několika obrazů a fotografií.

02851370.jpeg

Český rozhlas – Vltava, 24. března od 19 hodin

autoři: Iva Jonášová , Igor Malijevský
Spustit audio