Mission Of Burma: Experimenty v punkovém duchu

10. srpen 2012

21. století je století reunionů – navázat na začátky, z nichž čas, posluchači a hudební tisk postupně udělali legendární zlatý věk, zkouší opravdu kdekdo. Bostonská punková úderka Mission Of Burma je jednou z těch skupin, jejíž druhá kariéra trvá mnohem déle než ta první.

V letech 1979–1983 tohle kvarteto, v němž typicky rockovou sestavu doplňoval zvukový mág manipulující s magnetofonovými páskami, vydalo jedno EP a jedno elpíčko, po obnovení činnosti v roce 2002 této dvojici přibyli další čtyři sourozenci. Sestava skupiny je ze tří čtvrtin stejná, došlo pouze ke změně na postu manipulátora s přednahranými zvuky – a pásky nahradila digitální technologie.

Mission Of Burma nikdy nebyli dřevními pankáči. Energii spojenou se zmíněným hudebním stylem doplňovali zájmem o dada a avantgardní kompozice a pracovní metody takových skladatelů, jako byli Cage a Stockhausen. Velkou roli hrála náhoda: Martin Swope za mixážním pultem nahrával hudbu, kterou jeho tři kolegové vyluzovali na pódiu, posílal její záznam zpět na pódium a do PA systému a jeho spoluhráči museli na zjevivší se zvuky reagovat. Mnozí diváci o Swopeově roli vůbec nevěděli a domnívali se, že tu zvukovou kalamitu dokážou Mission Of Burma vykouzlit pouze s jednou kytarou, jednou baskytarou a jednou bicí soupravou. Není vyloučeno, že kdyby se kapela v roce 1983 nerozešla, mluvili bychom o ní dnes se stejnou úctou jako o Sonic Youth propojujících ve stejné době zvuk rocku a avantgardy o kus dál v New Yorku.

Páté řadové album Mission Of Burma se jmenuje Unsound a nalezneme na něm jedenáct stručných vypalovaček v punkovém duchu. Žádné divoké zvukové experimenty nečekejme, přednatočené a manipulované zvuky, které jsou pro Mission Of Burma typické, jsou použity spíše homeopaticky a k dokreslení atmosféry, ani na okamžik ale neukradnou scénu samy pro sebe a slouží písničkářskému umu trojice instrumentalistů, z nichž každý má na albu autorský vklad. Mohlo by to být i divočejší, na druhou stranu ale víme, že efekty stárnou rychleji než písně, takže Mission Of Burma možná udělali dobře, že svého zvukového mága mírnili.

02694798.jpeg

Mission Of Burma – Unsound (Fire Records, 2012)

Spustit audio