Místo atlasů rostlin a hub facebookové skupiny – správného určení se většinou dočkáte v řádu minut

27. listopad 2019

Nevlastníte knižní atlasy hub či rostlin, a rádi byste věděli, co vám roste na zahradě, na louce či v lese? Přesně pro tento účel založili Lukáš Mareš a Jan Lochman facebookové skupiny Určování rostlin, respektive Určování hub, kam stačí vložit vyfotografovaný exemplář a počkat, až vám někdo znalejší poradí. „Odborníci se většinou ozvali sami, že chtějí pomáhat s určováním,“ říká Mareš, v jehož „rostlinné“ skupině, čítající 25 tisíc členů, jich aktuálně pomáhá okolo deseti.

Skupina Určování rostlin vznikla před čtyřmi lety, Určování hub je o rok mladší a výrazně menší je i počet jejích členů, kterých je aktuálně okolo dvou tisíc. „Impulsem byla neexistence něčeho takového a vidina, že člověk pošle právě pořízenou fotografii a během chvíle se na ni podívá spousta lidí, kteří mu mohou říci, o jakou rostlinu se jedná, případně poradit další využití,“ vysvětluje Lukáš Mareš, co stálo za založením skupiny Určování rostlin. Postupem času se počet odborníků a zároveň spolusprávců ustálil na deseti. „Další administrátory aktuálně nepotřebujeme, zvládají svou práci dobře,“ dodává Mareš.

Jan Lochman a Lukáš Mareš

Trochu jiná je situace ve skupině Určování hub, která má vedle zakladatele Jana Lochmana zatím pouze jednoho dalšího administrátora-mykologa. „Jsme na počátku, odborníků potřebujeme více a budeme teď podnikat kroky, abychom je do naší skupiny nalákali,“ potvrzuje Lochman, který – na rozdíl od Mareše – spravuje ještě několik dalších facebookových skupin s jiným zaměřením.

Jakým problémům správci skupin čelili v jejich počátcích a jaká je situace ve skupinách v současné době? Jak jinak by bylo možné do budoucna využít informace o identifikovaných rostlinách a houbách? Poslechněte si celý rozhovor s oběma zakladateli facebookových skupin Určování rostlin a hub.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.