Místo maturující Donny Charlie Kaufman. Nové díly Beverly Hills jsou k hercům kruté a baví

21. srpen 2019

Fanoušci seriálu Beverly Hills 90210 se po 29 letech dočkali „pokračování“ s původním obsazením. Brandona v zástěře z Peach Pitu v něm ale nehledejte. Recenzi spolu s dalšími novinkami z popkultury si poslechněte v novém dílu pořadu Kompot.

Za „rebootem“ nejoblíbenějšího seriálu 90. let pro teenagery stojí mimo jiné jeho herečky Tori Spelling a Jennie Garth. Tušily, že naskočit neironicky do rolí Donny Martinové a Kelly Taylorové nebude to pravé, že 21. století si žádá nadhled a humor. A z BH 90210 se tak stalo mockumentary, které využívá mediální reality posledních tří dekád včetně těch nejbolestivějších detailů ze života známé šestice herců. „Co kdyby Beverly Hills napsal Charlie Kaufman, ale Charlie Kaufman byl přitom Tori Spelling?“ píše v recenzi Hollywood Reporter.

Z BH 90210 se dovíme, že představitelé Kelly a Brandona – postav, které spolu několik sezón žily – se ve skutečnosti (možná) nesnášeli, že nikdo z herců není tak úspěšný, jak si v devadesátkách představovali, až na Gabrielle Carteris (Andrea Zuckermannová), která vede herecké odbory a spokojeně jezdí do práce autobusem. Tvůrci ale nezapomínají ani na svoje kořeny. Kultovní zápletka, kdy se Donna Martinová opije na maturitním večírku a následně ji škola nechce pustit ke zkouškám, což vyburcuje její kamarády k uspořádání demonstrace („Pusťte Donnu k maturitě!“), se stane premisou neobvyklého pokračovaní s prvky soap opery, komedie i reality show.

I v Kompotu proběhlo zhodnocení prvního dílu. Poslechněte si debatu s režisérkou a scenáristkou Kristinou Nedvědovou (Sněží!, Zlatý podraz), která se na televizní premiéru dívala živě z obývacího pokoje v americkém Connecticutu. Proč má smysl na BH 90210 koukat? Kristiny jsme se zeptali, co píše americký bulvár o rozchodu Miley Cyrus a Liama Hermswortha. „Dávají jí to za vinu. Přijde mi, že si Američané nedokážou představit, že by Miley byla bisexuální a rozvedená,“ říká mimo jiné Kristina. Víc ve zvuku!

Ve 150. epizodě pořadu Kompot se taky dozvíte, co si Hanka se Šimonem myslí o rozhodnutí Tamary a Tomáše Klusových nelétat letadlem. Uslyšíte recenzi na pozdní letní hit Motivation od Normani a můžete se rozhodnout, jestli se přihlásíte do čtenářského klubu Majka Spirita. Nový díl najdete samozřejmě jako podcast v aplikacích Spotify nebo Apple!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.