Mít kavárnu neznamená klábosit u lattéčka. Prostě je to řehole

10. únor 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly bývalou kavárnici Kateřinu a rozhodly se s ní promluvit o tom, jakou odvrácenou stránku má tento sen mnoha romantiků.

Katka se rozpovídala o tom, jak před lety jela s příťou na výlet do města Písek a městečko jim uhranulo natolik, že se rozhodli tam vybudovat kavárnu, dělat kynuté buchty, bezinkové cheesecaky a na stolky aranžovat bazalku. Toho času už ale nemá ani přítele z kavárny, ani kavárnu. Co se tedy pokazilo?

Kavárnictví je totiž dřina na plný úvazek, při které vám pro samé dělání vajíček benedikt nezbyde čas pomalu si umýt zuby, natož randit. Další nevýhodou je, že doma jíte celou dobu nedojedené dorty před expirací. Zuzana jí v tomto přizvukovala, protože má za sebou také chození s chlapcem, kterému musela pomáhat s nakládáním hermelínů a výběrem ubrousků. Ivana si medila, že se jí nic takového naštěstí netýká – do kavárny si jde maximálně pro kapůčo po lekci crossfitu.

Aby nebylo vše jen tak negativní, Katka také láskyplně vzpomněla na skvělé zaměstnance a na to, že se díky kavárnické profesi naučila péct spoustu dortů a že si tyká s půlkou Písku. Zuzana začala ale opět vytahovat na světlo odvrácenou stránku této profese – odpovídání na špatné recenze na sociálních sítích, všudypřítomné skvrny od oleje na oblečení a čekání na zákazníky, kteří o půlnoci už pět hodin pomalu usrkávají čaj a ujede vám kvůli nim noční rozjezd.

Všechny ženy se tak shodly na tom, že profesi kavárnice vřele nedoporučují, pokud chcete žít nějaký alespoň trochu důstojný život a nejste sadomasochisti.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste sami, kdo si kavárnictví představoval jako Hurvínek válku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.