Mixy týdne #49: Bake, Floating Points a Voices from the Lake

3. prosinec 2015

Pozvolný konec podzimu reflektuje i výběr pošmourných a lehce zakřiknutých mixů z minulého týdne. Floating Points se po dlouho očekávaném debutovém albu poprvé představuje i v rámci BBC Essential Mixu, spolupráce prominentních italských producentů Donata Dozzyho a Neela zase pokračuje na podcastu pro crew The Bunker. Pořad All Caps, který jednou do měsíce nahrazuje Hessle Audio na rádiu Rinse FM, pak opět potvrzuje, že si své místo vybudoval právem.

Převzít jeden ze čtvrtečních slotů na rádiu Rinse FM, které jsou jindy určené pro zřejmě nejlepší elektronickou a experimentální show současnosti, vzbuzuje nemalá očekávání. Pořad All Caps Bakea a Ryana Martina je však již potřetí naplňuje velmi zdatně. DJs a tvůrci stejnojmenného glasgowského labelu, kde doposud vydali své releasy například Alex Coulton, Helix či Kowton, stavějí na podobných základech jako Ben UFO či Pearson Sound ve zmíněném pořadu Hessle Audio. Výběr vesměs zádumčivých skladeb uchycených v bezčasí, ať už jde o současnou elektronickou tvorbu, či obskurní experimentální tvorbu minulých dekád, zatím v podání All Caps není natolik široký a překvapivý, přesto ční nad drtivou většinou ostatní dnešní produkce.

Vzhledem k tomu, jak dlouho už je Floating Points zavedeným monikerem na elektronické scéně, je trochu těžko uvěřitelné, že album manchesterského producenta Sama Shepherda Elaenia je teprve jeho debutové, stejně jako Essential Mix pro BBC Radio 1. Shepherd je pro Essential Mix ideálním producentem. Je skvělým DJem, ne ani tak co se týče technických schopností, jako spíše selekce skladeb a budování atmosféry (což snad ještě lépe než nyní prokázal například na loňském mixtapu věnovaném brazilské tropicálii), a má široký záběr od funku, jazzu, brazilské pop music, techna, housu či garage. Podobně jako jeho album je pak i mixtape dostatečně přístupný a uhlazený, zdaleka ale ne neinvenční a vyprázdněný.

Prakticky žádný mix od Voices from the Lake, spolupráce italských producentů Donata Dozzyho a Neela, nelze brát jen jako promo vějičku. Už jejich eponymní album – a vůbec jedno z nejlepších v uplynulé pětiletce – je de facto záznam live vystoupení, stejně jako letošní release Live at MAXXI. Dozzy zde činí značný úkrok vůči své současné tvorbě, v níž zkoumá hranice vlastních producentských schopností a používá pouze jeden zvukový prostředek – na albu s Annou Caragnano se jedná o hlas, v případě sólové alba The Loud Silence jde o brumli. Bunker Podcast v podání Voices from the Lake je oproti tomu postaven na klasickém hypnotickém skeletonu dvojice – field recordings motivů od Neela a Dozzyho groovů.

autor: Martin Vait
Spustit audio