MJ Guider a Holy Sons hledají na nových deskách hranice gotického popu i písničkářství

30. září 2020

Když muzikanti přiznávají, že na desce pokouší hranice své estetiky, může to být alibi pro to, že je deska příliš nepřístupná nebo radikální. Stejně tak to může být jen fráze, která má skrýt, že se toho od minula vlastně moc nestalo. Ani jedno z toho neplatí pro druhou nahrávku neworleanské hudebnice, která si říká MJ Guider, ani pro nadcházející dvojalbum Emila Amose alias Holy Sons.

MJ Guider, jejíž deska Sour Cherry Bell vyšla znovu u labelu Kranky, má za sebou vystoupení na festivalu Roadburn i americké turné se spřízněnými Thou. Její hudbě ale dominuje elektronika. A právě na jejích rytmech lze v praxi vidět ono pokoušení hranic, pokoušení toho, co vydrží mantinely zvoleného stylu. Ten dále ovlivňují i žánry jako gotický pop anebo shoegaze.

Kariéra Emila Amose je ve srovnání s MJ Guider mnohem delší – znát ho můžete z kapel Om, Grails i Lilacs & Champagne. Jeho autorský projekt Holy Sons vydá na konci října více než hodinovou nahrávku Raw & Disfigured, na které Amos vypráví archetypální příběh o outsiderovi, který odolává nástrahám osudu. A vypráví i příběh muzikanta, v jehož indie písničkách najdeme hutnou melancholii, jaká může oslovit fanoušky kapel jako Katatonia, ale též vynalézavost, jež v mnohém předbíhá třeba poslední alba Becka.

Proč se v poslední době tolik mluví o kapele Tábor? A kde končí seznam důvodů, proč milovat Russian Circles? Modeláři servírují historky ze zákulisí i nečekaně pevné oslí můstky.

PLAYLIST:

MJ Guider – Simulus
Tábor – Oči strážců
Nicodxmvs – Dark Summer
Russian Circles – Milano
Holy Sons – Lady of the Hour
Limbo – Stará cesta
Dailor + Sullivan + Brodsky + Suitor – Rain When I Die (Alice in Chains cover)

Spustit audio