Mladá móda za zdmi vězení: charitativní show Dotek v Káznici

7. duben 2017

Bývalé vězení hostilo přehlídku mladých návrhářů: v brněnské Káznici se v rámci charitativní akce Dotek představili designéři z Česka i zahraničí. Peníze získané z online dražby vybraných modelů půjdou na pomoc onkologicky nemocným ženám a jejich blízkým. Do dražby se můžete zapojit i vy, na mammahelp.cz, až do 9. 4. 2017.

Dotek je od začátku projektem studentů zlínské UTB, společně ho vytváří lidé z různých oborů Fakulty multimediálních komunikací. Atmosféra je tak vždy jiná než na komerčních módních akcích. Na Doteku je vždy cítit nadšení a ambice mladých kreativců, kteří chtějí ukázat svoji představu o módním designu a jeho prezentaci a zároveň se vždy snaží pomoci nějaké dobré věci prostřednictvím speciální dražitelné kolekce.

Aktuální pátý ročník se poprvé uskutečnil mimo Zlín: „Chtěli jsme oslovit více lidí, řada z nás z Brna pochází a také je to důležitý dopravní uzel. Proto jsme se rozhodli Dotek uspořádat právě tady. Zároveň jsme donutili řadu lidí vystoupit z jejich komfortní zóny a přijít na Cejl, který nemá ve městě tu nejlepší pověst. Podle nás je to ale předsudek a prázdná bublina. Ve skutečnosti je tu řada zajímavých prostorů, se kterými se dá skvěle pracovat. Show jsme připravovali tři dny a neměli jsme tu jediný problém. Zatímco jinde bývají naši extravagantněji oblečení přátelé vystaveni hlasitým poznámkám nebo i šikaně, tady se nám nic takového nestalo ani jednou,“ vysvětluje jeden z organizátorů Martin Beneš.

 

@katarinaqch @dotek17 #bloodstains #genderidentity #itsinblood #itsnot #fashionperformance #dotek17 #modeschauradioshow

Příspěvek sdílený Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Dub 5, 2017 v 10:19 PDT

Celý den naplnily módní performance a fashion talky, na kterých se představili zahraniční hosté Matteo Carlomusto a Janis Kutils nebo filmař a fotograf Igor Smitka. Večer pak celá akce vyvrcholila módní přehlídkou, která otevřela témata genderu, sexuality nebo sociálních sítí. „Politická móda podle mě definovala celý uplynulý rok a stále zůstává silným proudem v současném fashion designu. V kolekcích se objevila i témata upcyklace, genderové identity nebo islamofobie,“ jmenuje Martin Beneš.

Vyznění jednotlivých kolekcí zvláštním způsobem posouvala povaha a atmosféra lokace. Netroufám si odhadnout, jestli si někdo z návštěvníků přečetl něco o historii Káznice, ve které se ve čtyřicátých a padesátých letech popravovalo oběšením. Modelky a modelové nejdříve procházeli prostorem bývalé donucovací pracovny, takzvané robotárny, kde vězni pracovali pro okolní textilky. Poté mířili skrz chladnou temnou chodbu lemovanou těžkými dveřmi až do bývalé kaple. Ta byla za komunismu proměněna v jakousi společenskou místnost oslavující budovatelské nadšení. Pod strženým transparentem vyzývajícím k převýchově a amatérsky topornou nástěnnou malbou s výjevy radostného komunistického života a vítání vojsk SSSR byla finální část catwalku.

Kolekce Terezy Chmurové isnpirovaná Instagramem na Fashion Eventu Dotek 2017

Ital Matteo Carlomusto představil pánskou kolekci, která svou estetikou připomínala styling z videoklipů venezuelského hudebníka Arcy. Témat genderu a sexuality se držely i kolekce Kataríny Chválové, Dominiky Kozákové nebo Romana Častulíka. Tereza Chmurová se inspirovala odrazem své předchozí kolekce na Instagramu. Skvěle dotaženou pánskou kolekci s názvem Unknown Places představil absolvent Central Saint Martins, Janis Kutils. Linie i přes minimalistický vzhled nezapřela výrazný autorský rukopis. Snadno nositelné a přitom originální modely čerpaly materiálově i inspirací z vojenského prostředí: „Tématem mé kolekce je upcyklace a udržitelnost v módě. Tímto způsobem je možné docílit velmi zajímavého a jedinečného designu oděvu. Soustředím se hlavně na vojenské materiály, od uniforem až po plachtoviny nebo látky na padáky,“ popisuje Janis Kutils, který aktuálně pracuje pro značku Off White v Miláně.

Závěr Fashion Eventu Dotek patřil přehlídce dražitelné kolekce. Jednotlivé modely si můžete prohlédnout na www.mammahelp.cz nebo na Facebooku a až do 9. dubna můžete koupí mladého módního designu pomoci dobré věci. Veškerý výtěžek z dražby jde na pomoc onkologicky nemocným pacientkám a jejich rodinám a blízkým. Poslechněte si reportáž z Fashion Eventu Dotek 2017 a určitě si nenechte ujít příští ročník události, jistě bude opět stát za to.

 

@jkutils #menswear #upcycling @dotek17 #modeschauradioshow #kaznicebrno #fashionshowdotek

Příspěvek sdílený Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Bře 25, 2017 v 12:42 PDT

via GIPHY

Playlist:

S-X V. Clipse – Woooo Clipse
DJ Fofuxo, DJ Pausas, Kalash – Rouge Et Bleu
Shanti v. Kamixlo – Shanti Paleta
Kouslin – Furball Out
Dehousy – Endless
Lorenzo BITW X Foxmind – Don't Mind Pitch Rider
Boddhi Satva feat.Bilal – Love Will (Ancestral Soul Mix)
Pixelord – Night Ship
Waste – Thorns
Moiré – System 100

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.