Mladí Češi od alkoholu čekají prakticky jen samá pozitiva, říká Ladislav Csémy v Diagnóze F

1. únor 2019

Zatímco v jiných zemích je alkoholismus považován za problém, v Česku když nepijete, ptají se vás, co s vámi je. Jakkoliv jde o nadsázku, v praxi to tak často bývá. Současná mladá generace by to ale možná mohla změnit.

V konzumaci alkoholu bodují Češi v první pětici mezi evropskými státy a v první desítce na světě. V pití piva jsme jedničky. Na každého člověka u nás vychází průměrná roční spotřeba více než 14 litrů čistého alkoholu. I zde platí Paretovo pravidlo, že 80 procent celkového množství zkonzumovaného alkoholu vypije 20 procent populace, to jsou ti nejrizikovější lidé. Čtvrtina dospělých mužů pije alkohol každý den. Tolik jen pár čísel, která popisují náš vztah k alkoholu.

PhDr. Ladislav Csémy

Podle psychologa a autora řady studií, které se věnují závislostem, PhDr. Ladislava Csémyho z Národního ústavu duševního zdraví navazují Češi vztah s alkoholem už v mladém věku, tedy v době, kdy by se k němu ještě neměli vůbec dostat. „Ze studie ESPAD, které se účastní adolescenti mezi patnácti a šestnácti lety, vyplývá, že mladí lidé výrazně preferují pozitivní očekávání spojená s alkoholem – měl bych lepší náladu, víc bych se bavil, byl bych přátelštější – a naopak daleko méně zmiňují očekávání negativní – bylo by mi špatně,“ říká Csémy v Diagnóze F. Zároveň ale jejich míra užívání alkoholu podle zmiňované studie klesla. „Naději, že to přinese změnu pohledu na pití alkoholu, pojímat můžeme, ale zatím počkejme, uvidíme, jak na tom budou s konzumací za deset let,“ nechce se psycholog radovat předčasně.

Lidé, kteří porazili alkohol a drogy: V Česku pijeme jak duhy, ale život na drogách lepší není

Drogy

„Bral jsem gram pervitinu denně. Ráno jsem se bez něj nemohl probudit. Vysypal jsem půlku na stůl a pak se teprve probudil. Druhou půlku odpoledne a večer už mi to zase nestačilo,“ vzpomíná Amak Golden, majitel nahrávacího studia. „Několikrát jsem se stěhovala, abych se schovala sama před sebou,“ vypráví bývalá servírka Míša. Oba své závislosti nakonec překonali. Jak se jim to povedlo? Bojí se, že by se jim drogy mohly do života vrátit?

Pozitivní vztah k alkoholu je u nás předáván z generace na generaci a svou roli v tom hrají i rodiče. „Rodiče často nadužívají alkohol před svými dětmi, baví se s přáteli za hojné konzumace alkoholu a nezletilé děti v Česku většinou poprvé dostávají alkohol právě od rodičů,“ vysvětluje souvislosti Ladislav Csémy. Jak z toho ven? Léčba závislostí situaci neřeší, ta se týká jen velmi malého procenta populace, informační kampaně samy o sobě nefungují a dopad primárně preventivních programů je údajně také minimální.

Jaká opatření ve světě fungují, a my je neděláme? Kdo by mohl být tím, na koho lidé dají, a sníží svou spotřebu alkoholu? A má kampaň Suchej únor vůbec smysl? Poslechněte si rozhovor s Ladislavem Csémym.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.