Mladí lidé potřebují pocit, že někam patří, říká socioložka o slovenských volbách

3. březen 2020

Slovenští voliči ve víkendových volbách poslali stranu SMER SD po 12 letech do opozice. Vítězem voleb se nakonec stalo uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče, který si za svůj hlavní cíl vytyčil boj proti korupci. Co od vítězné „strany jednoho muže“ – jak říká politoložka Malová – čekat? Proč se v těchto volbách neodrazilo jinak silné regionální štěpení? A kdo jsou mladí lidé, kteří volili Kotlebu?

„Nedá se mluvit o jednom tématu, ale kdybych to měla zúžit na jedno téma, tak to byla korupce a zneužívání mocenského postavení,“ shrnuje parlamentní volby slovenská socioložka Oľga Gyárfášová z Univerzity Komenského v Bratislavě. Heslem těchto parlamentních slovenských voleb bylo podle politoložky z bratislavské Univerzity Komenského Dariny Malové slovo změna. „Všechny politické strany volaly po změně. Včetně vládního SMERU.“ Podle Malové bylo ale v pozadí téma spravedlnosti, přestože její pojetí bylo u různých voličských skupin rozdílné: „Individuální chápání spravedlnosti rozhodovalo o volbách jednotlivých voličů. Ať už šlo o sociální spravedlnost, o vypořádání se s korupcí, nebo o potrestání viníků vraždy Kuciaka,“ říká Malová

Vítězem voleb se nakonec stalo hnutí Obyčejných lidí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviče, který si za svůj cíl vytyčil zejména boj s korupcí. Podle socioložky Gyárfášové se ale jedná o heterogenní konglomerát: „Mimo vlastní heterogenitu měla strana na své kandidátce další tři menší politické strany. Jednak Křesťanskou unii, takové odštěpení od křesťansko-demokratického hnutí ultrakonzervativního názorového zaměření, potom Změnu zdola, která by se mohla řadit k tomu liberálnímu proudu, a stranu Nova.“ Obě odbornice se shodují, že není jisté, co od hnutí tohoto typu můžeme čekat, ani jestli bude schopno dělat systémové změny institucí.

Předseda hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič

Darina Malová poznamenává, že strana má pouze 45 členů, tak jak jí to ukládá zákon. Není navíc známé, kdo přesně jsou členové této strany: „Co je to za politickou stranu s 45 politickými členy a požadavkem na předsednictvo?“ pokládá si řečnickou otázku Malová. Příliš toho dnes nevíme ani o vnitřním fungování strany a rozhodovacích mechanismech. Podle Malové se jedná o stranu jednoho muže: „Když někteří lidé z jeho strany chtěli v minulosti víc autonomie nebo nedej bože mluvit do fungování OĽaNO, tak to byl pro ně konec. To se projevilo například odchodem bývalé poslankyně Veroniky Remišové.“

Darina Malová

 „Slovensko trápí vysoká míra regionálních rozdílů. Tyto volby ukázaly, že jádro liberálně orientovaných voličů se soustřeďuji ve větších městech, zejména v Bratislavě,“ říká Darina Malová, což dokládá na případě okrsku Bratislava 1, která byla jediným obvodem, kde vyhrála koalice Progresivné Slovensko/Spolu. Přesto politoložky Malové nebylo regionální štěpení během těchto parlamentních voleb tak silné, jako v minulosti. Dříve SMER SD a Slovenská národní strana byly považovány za rurální strany, které měli podporu zejména u staršího voličstva a v méně rozvinutých částech Slovenska. Igoru Matoviči se podařilo získat přízeň napříč věkovým a demografických spektrem společnosti.

Socioložka Gyárfášová dodává, že regionální štěpení přetrvává i například v podpoře krajně pravicové strana Mariana Kotleby Ľudová strana Naše Slovensko. Ten získává vyšší podporu zejména v méně ekonomicky výkonných okresech jihovýchodního pásu, jako jsou Poltár, Krupina nebo Gelnica. Důvody, proč ale Kotleba dokáže zaujmout i mladší generaci nesouvisí jen s ekonomickou situací těchto regionů. Velmi často se totiž podle Gyárfášová jedná o lidi zaměstnané, kteří nejsou primárně ekonomicky vyloučeni. Trpí ale nějakou formou sociálního vyloučením. „Ta podoba sociální deprivace může být různá. Můžou to být mladé žijící v oblastech, kde nemají tolik životních příležitostí, příležitosti karierního růstu. Často nemají možnosti, jak trávit volný čas nebo mít nějaké kulturní vyžití. Ta strana nabízela to, co člověk v teenagerském věku potřebuje: pocit, že někam patřím, že jsem součástí nějaké komunity,“ dodává socioložka Oľga Gyárfášová.

Pusťte si rozhovor a zjistíte, jestli se v těchto volbách podařily překonat regionální rozdíly anebo proč je podle socioložky Igor Matovič z vítězné strany OĽaNO učebnicový příklad populisty.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka