Mládí vpřed. V cyklistice se inspirovali a ze sportu zkušených je sport mladíků

16. září 2022
Tribuna

Zatímco například hokejová sezona se teprve v těchto dnech rozebíhá, ta cyklistická už má takříkajíc na kahánku. O víkendu skončila ve Španělsku závěrečná Grand Tour - letos zajímavá třeba tím, že na vítězném pódiu stálo nejmladší trio za více než 90 let.

Silniční cyklistika má tradičně nádech sportu zkušených - vítězství přichází až s tisíci a tisíci odjetými kilometry v nohou. Jenže v posledních letech to už příliš neplatí a evidentní to bylo na letošní Vueltě. Tři nejlepší závodníci mají v průměru jen 23 let, tedy nejméně od třicátých let minulého století.

Remco Evenepoel má dvaadvacet let, třetí Juan Ayuso je dokonce druhý teenager v historii na pódiu, popisuje Vojta výsledek závodu mladých. Dokládalo to i loučení dvou velkých šampionů odcházející generace Alejandra Valverdeho a Vincenza Nibaliho, kteří letos končí s kariérou.

Z té generace zbývá snad už jen Chris Froome, zmiňuje Vojta vítěze čtyř ročníků Tour de France. Žlutý dres už ale dnes vyhrávají jiní. Pětadvacet nebylo Evenepoelovi (bývalému  fotbalistovi, který si nakonec vybral cyklistiku), ani třeba Tadeji Pogačarovi. Mladší přichází a berou si své místo, říká Vojta.

Jde tedy o jasný trend? A jaké jsou jeho příčiny? Mluvilo se o tom v souvislosti s covidem, kdy starší závodníci najednou museli reagovat na změnu kalendáře i tréninku. To ti mladší zvládli lépe. A poté zkrátka přichází silná generace, která už vítězí, myslí si Vojta o generační změně v současné ckylistice.

O víkendu skončila španělská Vuelta a s ní i letošní sezona velkých závodů. Jaké jsou trendy, kdo vyhrál a kdo skončil mezi poraženými? Probereme v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.