Mladí z běžných rodin mají komu zavolat. Děti z děcáků ne, říká modelka, která vyrostla v dětském domově

11. červen 2021

Dospělé děti, které opouštějí dětské domovy, si s sebou nesou následky řady traumatických událostí, které zažily. Kromě toho v tu chvíli už minimálně podruhé v životě přicházejí o domov. Od svých vrstevníků, kteří se do dospělého života vydávají z běžných rodin, se neliší tolik svou připraveností, respektive nepřipraveností na životní realitu, ale tím, že většinou nemají komu zavolat, když se jim nedaří.

„Když mi bylo asi patnáct, přišla jsem ze školy a nějaký úředník nám tam dvě hodiny vyprávěl, co můžu dělat, až za tři roky odejdu z domova. Logicky mě to v tu chvíli moc nezajímalo,“ vzpomíná na své dospívání Veronika Kašáková. V dětském domově strávila patnáct let poté, co ji ve čtyřech letech drogově závislá matka „zapomněla“ v taxíku. Svůj život v domově popisuje jako vcelku harmonický a disciplinovaný.

Právě revolta proti disciplíně a možnost dělat si konečně, „co chci“, byly náplní prvních let jejího života poté, co domov opustila. Podobně to mohou mít i mladí lidé z běžných rodin. Ti ale většinou mají komu zavolat, když nemají na jídlo nebo si nevědí rady s nějakou složenkou.

Veronika Kašáková v prvních letech po opuštění dětského domova narazila, nicméně se jí povedlo se z kolotoče dluhů, obsílek a povinností, kterým nerozuměla, dostat. Jiní takové štěstí ale nemají.

Čtěte také

Podle údajů ministerstva vnitra z roku 2016 má 31 % dětí z dětských domovů problémy s drobnými krádežemi, drogami, alkoholem, ale i prostitucí a gamblerstvím. „Dluhy jsou z toho vlastně to nejmenší. Když člověk pracuje, může se z nich dostat. Drogy, kriminální činnost a bezdomovectví už jsou závažnější dopady, z nichž je cesta mnohem těžší,“ říká Veronika Kašáková.

Poté co se sama dokázala postavit na vlastní nohy, založila nadační fond, z něhož financuje projekt Restart, nabízející mladým lidem po odchodu z dětských domovů průvodce, kteří jim s běžným životem trochu pomůžou.

Kdo podle ní potřebuje psychologickou pomoc? Jak dostupné jsou poradenské služby pro mladé lidi na prahu dospělosti? A jak úzké mohou být vztahy dětí z dětského domova s tetami, které je vychovávají? Poslechněte si rozhovor s Veronikou Kašákovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.