Mluvčí Prahy 10: Výstavba nové radnice je nejlevnější řešení

21. březen 2014

„Současná budova radnice Prahy 10 je z roku 1976, její energetická náročnost je neuvěřitelná, není bezbariérová, je tady problém s parkováním a jsou v ní vysoké náklady na údržbu,“ říká tiskový mluvčí MČ Praha 10 Jan Charvát. I proto se městská část rozhodla, že je potřeba postavit pro radnici novou budovu. V jednom z minulých dílů Distriktu jsme okolnosti související s novou radnicí probírali s vršovickými aktivisty, kteří s výstavbou nové budovy nesouhlasí. Současné zastupitelstvo ale návrh nové budovy obhajuje a argumentuje mimo jiné tím, že je to nejlevnější řešení.

Proč se nakonec zastupitelé Prahy 10 rozhodli zvolit variantu výstavby nové budovy radnice? Zvažovali jsme několik možností. Jednou z nich byla rekonstrukce stávající budovy radnice. Druhou zvažovanou variantou byla stavba nové radnice u stanice metra Strašnická, kde má městská část nějaké pozemky. Třetí varianta byla hledat nějakou jinou budovu, která by byla pro naše účely vhodná a kterou bychom si pronajali. Poslední zvažovaná možnost byla právě výstavba nové budovy na nějakém jiném pozemku než u metra Strašnická, na pozemku, který třeba nepatří městské části.

Zastánci první varianty tvrdí, že by bylo levnější rekonstruovat současnou budovu než stavět novou…To není pravda. Cena byla pro rozhodování zastupitelstva zcela zásadním kritériem. Ke každé té variantě, o kterých jsem hovořil, byly zpracovány podrobné studie a odborné posudky soudních znalců s kulatým razítkem. A tyhle posudky tu cenu jasným způsobem vyčíslily. Náklady na rekonstrukci současné budovy by městskou část v nákladech na realizaci vyšly na 655 milionů Kč. Stavba nové radnice a nějaké té multifunkční budovy u metra Strašnická by vyšla na 882 milionů Kč. A pronájem nějaké jiné vhodné budovy nebo pozemku s výstavbou vychází na 535 milionů Kč. Takže z toho jasně vyplývá, že ta upřednostněná varianta je nejlevnější.

03072267.jpeg

Co se v případě přesunu radnice stane se starou budovou? V případě realizace varianty výstavby nové budovy se počítá s tím, že se radnice zbaví budov i pozemků na Vršovické ulici. Získané peníze by se pak použily k financování výstavby nové radnice.

To, že zastupitelstvo na svém únorovém zasedání schválilo variantu případné výstavby nové budovy radnice, ale prý podle Jana Charváta neznamená, že se tak na 100 % stane. „Ve výběrovém řízení se nám nemusí sejít dostatek návrhů, blíží se komunální volby a ta stavba (nebo jakékoliv jiné řešení) nebude zrealizována do voleb,“ říká Jan Charvát.

Poslechněte si celý rozhovor s mluvčím městské části Praha 10 tady.

Kromě rozhovoru s Janem Charvátem byly v Distriktu slyšet zvuky Liberce. Řeč byla o místní ušmudlané perle - Papírovém náměstí, stezkách Živé paměti a libereckých dojmech současných i bývalých rezidentů.

Spustit audio