Mluvčí syrskarevoluce.cz Atassi: Sýrie je v rukou Ruska a Íránu. Pomohly by sankce

16. prosinec 2016

ROZHOVOR. Předseda unijních schůzek Donald Tusk ve čtvrtek na summitu řekl, že EU využije všechny diplomatické kanály k tlaku na mezinárodní hráče v Sýrii. Cílem má být zajistit okamžité otevření koridorů do Aleppa pro humanitární pomoc a evakuaci civilistů.

Do studia přijal pozvání Assem Atassi, člen předsednictva Ústředí muslimských obcí v Česku.

Tlak Unie na mezinárodní hráče v Sýrii k otevření cesty pro humanitární pomoc – není to pět minut po dvanácté?

Je to po dvanácté. Na Rusko a na Írán nějaké diplomatické vztahy bohužel nefungují.

Jaké konkrétní činy by mohly Syřanům reálně pomoci?

Evropa sama tam vojenskou sílu nemá. Určitě by pomohlo pohrození sankcemi, zejména na Írán, který teď využívá dohody s USA, díky které má více financí. Na Rusko asi už těžko. Evropa je bohužel slabší hráč v tom konfliktu, takže tak moc možností nemá.

Co byste, kromě sankcí, od představitelů EU očekával?

Minimálně nějaký morální postoj k tomu, co se tam děje. Evropa má možnosti poskytnout pomoc, minimálně podpořit ty organizace, které se tam můžou dostat. Podpořit ty strany, které můžou něco opravit.

Donald Tusk řekl „Prosím, přestaňte obviňovat Evropu, Unie a její členské státy nejsou důvodem, proč teď sledujeme tragédii v Aleppu a dalších částech Sýrie”. Britská premiérka k tomu dodala, že syrský prezident Bašár Asad nese spolu s Ruskem a Íránem za tragédii v Aleppu odpovědnost. Souhlasíte s tím?

Úplně ne. Byly časy, kdy měla Evropa mnohem větší možnosti zasáhnout, zejména první měsíce nebo dva roky. Bohužel postoje Evropy a USA byly tehdy velmi slabé, často spíš Asada uklidňovali, že si může dělat, co chce, že nezasáhnou, ani sankce nebyly. Tehdy měly ještě velké možnosti něco udělat, takže určitým způsobem jistou odpovědnost nesou.

Summit EU emotivně oslovil starosta východní části Aleppa Brítá Hádží Hassan. Zdůraznil, že obyvatelé zničeného města ve chvíli, kdy selhává mezinárodní právo, nepotřebují slova, ale především činy. Mezinárodní společenství podle něj zatím nedokázalo zajistit ani mléko pro malé děti. Bylo dobře, že představitel Aleppa osobně přijel do Bruselu a upozornil na tragickou situaci? Může taková iniciativa něco změnit?

Je to spíš emotivní. My se tu snažíme dostat ty lidi z jejich města, všichni teď mluví o otevření koridoru. My je ani nedokážeme nechat ve svém městě, kde žili celý život. Ještě chápu, že odchází civilisté, když to ovládá režim. Když ale musí utíkat obyvatelé toho města, tak na tom jasně víme, že Evropa a celý svět nemůže ani přimět Asada, aby ty civilisty nechal na pokoji.

Jaký tedy očekáváte další vývoj v Sýrii, konkrétně v Aleppu? Jaké informace se k vám dostávají?

Aleppo bude město bez půlky svých obyvatel, několik set tisíc lidí uteklo. Asad bude mít Sýrii jen s občany, kteří ho podporují. Ti, kteří ho nepodporují, musí utéct.

Západ v čele s USA zatím stále trvá na sesazení syrského prezidenta Asada a podporuje opozici, která bojuje proti vládním silám a teroristům z Islámského státu. Moskva bombardováním pomáhá Asadově armádě bojovat proti vzbouřencům a islamistům. Je dnes nějaké řešení situace v Sýrii?

Pravda je taková, že to vypadá, že i USA to nějakým způsobem přenechaly Moskvě, aby situaci řešila podle sebe. Takže teď je to z větší části v rukou Moskvy, dokonce i opozice mluví o tom, že dostala vzkazy od západních zemí, že mají jednat s Ruskem. Teď je to bohužel v rukou Rusů a Íránců. A tam se nedá očekávat žádné rozumné, ani dobré řešení.

autoři: vlk , vis
Spustit audio