MMF a Leningradští kovbojové

25. září 2010

Zatímco se Praha stále ještě vzpamatovávala z prudkých bojů mezi aktivisty a policií, v Divadle Archa proběhl koncert, který nadlouho zůstane vryt do mé paměti. Pravděpodobně daleko silněji než celý Mezinárodní měnový fond a parta puberťáků rozbíjejících výlohy…

Leningradští kovbojové jsou vpravdě nepopsatelné hudební těleso spojující všechno co je nebo není možné spojit. Volně se vznáší někde mezi Elvisem Presleym, ruskou kaťušou a drsnými rify Mettallicy. Zdá se vám to šílené. Pro Kovboje není nic dostatečně šílené.

Bubeník sedící v traktoru umě předělaném v bicí soupravu, ani účesy trčící volně do prostoru… To vše jsou jenom drobné doplňky už tak živelné image.

Zpočátku jsme mohli vyslechnout bezchybně vystřižené pecky z jejich posledního alba. Vystřídalo se několik různých zpěváků, počínaje plukovnicí ruské armády, podivným Santa Clausem (Gingle bells v rap podobě) a konče Elvisem Presleym (Love me tender). Pro Kovboje nebyl problém vytáhnout z publika nic netušící dívku a pak jí volně zapojit do svého programu. Po té co se oficiálně rozloučila se svými blízkými, byla odvedena do zákulisí a ten večer již ji nikdo nespatřil.

V rámci prvního přídavku jsme mohli vychutnat takové pecky jako Enter Sandman od Mettalicy ale i Kiss a podobně neuvěřitelné kousky. Kovbojové přidávali nakonec třikrát. Musím říct, že po dlouhé době mě nějaký koncert doopravdy potěšil a pobavil zároveň. Koncerty LK jsou poředevším show. Jsou letem globalizovaným světem. A tak mohou vedle sebe bez uzardění zaznít ruské tradicionály a americký rap. A tak tou nejlepší odpovědí antiglobalizantům nebyly obušky policie, ale právě tento koncert. Jasně totiž ukázal, že proti globalizaci již protestovat nelze.

autor: DRDS
Spustit audio