Mobilní aplikace jsou mrtvé. Ať žijí chatboti!

10. říjen 2016

Když Apple přišel se svojí představou chytrého telefonu s možností stahovat si aplikace z App Storu, mluvilo se o tom jako o další digitální revoluci. Po necelých deseti letech se ale ekonomika aplikací zastavila a tento trh stagnuje. Uživatelé smartphonů nové aplikace nestahují a těch, které používají denně, je jen hrstka.

Není velkým překvapením, že buzzword, který je slyšet v Silicon Valley tento rok nejčastěji, jsou chatboti. Ti totiž využívají stávajícího ekosystému chatovacích aplikací jako je Facebook Messenger, WhatsApp nebo Slack, které si už nosíme ve svých kapsách a psaním s blízkými lidmi trávíme čím dál víc času. Zraky společností, které se vám snaží prodat jejich produkt nebo službu, se proto obrací tam, kde jejich uživatelé dávno jsou. Díky chatbotům si dnes můžete objednat pizzu, zavolat taxík, nechat se spamovat zpravodajstvím nebo koupit letenky.

Počítačoví giganti s chatboty pracují již delší dobu. Před čtyřmi lety Apple stvořil pro svůj operační systém iOS osobní asistentku Siri. O dva roky později představil Microsoft podobnou virtuální asistentku Cortanu a pozadu nezůstává ani Amazon se svojí Alexou. Do vývoje chatovacích robotů ale nyní mohou vstupovat i menší firmy a počítačoví nadšenci. Výrazně tomu napomáhá vývoj technologií v posledních letech. Open sourcová služba TensorFlow od Googlu přináší tvůrcům nástroj, který umožňuje rozpoznávání přirozeného jazyka a od Amazonu si levně mohou koupit místo v cloudu.

03719163.png

Rozvoj chatbotů je sice stále ještě v plenkách, ale i tak se velkým korporacím, jako je zmiňovaný Microsoft, může podařit, že jejich tweetujícího robota naučí internetová komunita hajlovat. Nicméně se již objevují užiteční boti, kteří dokázali oslovit i někoho jiného, než partu nadšenců z křemíkového údolí a trollů z Redditu.

Pozoruhodným počinem je bezesporu série chatbotů DoNotPay, které vymyslel a napsal devatenáctiletý britský mladík studující na Standfordu. Joshua Browder přiznává, že nikdy nebyl dobrý řidič a za rok od pořízení řidičáku stačil nasbírat třicet pokut za špatné parkování. Na zaplacení neměl peníze, a tak se samostudiem stal expertem na přestupkové právo. S bojem proti byrokracii pomáhal rodině a kamarádům a pak si řekl, že by jeho zkušenosti ocenili i další lidé.

Díky těmto okolnostem naprogramoval chatbota, který v několika krocích zjistí, jak k přestupku za špatné parkování došlo, a následně zvolí nejlepší možnost, jak se proti němu ohradit. Na konci celého procesu pošle úřadům automaticky vyplněný elektronický dopis s odůvodněním. Chatbot je tak promyšlený, že v některých případech připojí k žádosti i screenshot z Google Maps, který například dokládá, že parkovací místo bylo malé, nebo že cedule zákazu stání nebyla přes křoví vidět. Tento chatovací bot, který je k dispozici zdarma, tak pomohl ve Spojeném království za jednadvacet měsíců se sto šedesáti tisíci pokutami za parkování a lidem ušetřil okolo čtyř milionů liber.

„Myslím si, že ti, kdo nejčastěji dostávají pokuty za parkování, jsou ti nejzranitelnější v naší společnosti a myslím, že je místní samosprávy zneužívají jako zdroj příjmů,“ řekl Joshua pro deník The Guardian. Jeho další boti pomáhají bezdomovcům v nouzi, nebo lidem, kteří měli zpožděný let.

03719182.png

Obrovský úspěch v Asii zaznamenal chatbot Xiaoice od Microsoftu, se kterým si píšou desítky miliony uživatelů v průměru šedesátkrát za měsíc. I tento bot se učí z odpovědí lidských protějšků: deep learning páruje s odpověďmi lidí, které našla Xiaoce na internetu. Tento bot zaznamenává životní události uživatelů, kteří s ní komunikují (jako třeba s kým daný uživatel chodí, že ztratil práci, nebo má jen špatnou náladu). Díky tomu Xiaoce nápadně připomíná Samanthu – umělou inteligenci ze sci-fi filmu Her a svým lidským protějškům tak může suplovat dobrou kamarádku, která uživatele empaticky vyslechne a s humorem jim poradí, co dál.

To samozřejmě člověka nutí přemýšlet o tom, jak se s rozvojem chatbotů promění trh práce. Německý počítačový vědec Sebastian Thrun tvrdí, že v blízké budoucnosti to budou právě právníci, daňoví úředníci a tiráci, kteří budou nahrazeni stroji. S další automatizací pravděpodobně bude mizejících povolání přibývat a nůžky mezi extrémně bohatými a chudými lidmi se budou rozevírat. Možná ale vzniknou i nové příležitosti, nové trhy a nová zaměstnání (třeba personalizované zážitky pro vyšší třídu). Ale kdo ví? Třeba tyto extrapolace jsou liché a budoucnost bude daleko zajímavější.

autor: Vojtěch Soudný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.