Moč astronautů bude betonem a hotel v Aténách zakrývá Akropoli. Top zprávy uplynulého týdne jsou tu

15. květen 2020

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejlahodnější hrušky ze zpravodajského rynku.

Jako obvykle moderátorky zaujala hned celá řada kauz jak ze světa, tak z regionů. Ivanu uzemnila zpráva o tom, že nový luxusní hotel v Aténách musí strhnout dvě podlaží – zakrývá totiž výhled na Akropoli. Obyvatele Atén rozzuřilo, že jim desetipodlažní, jedenatřicet metrů vysoká budova zakryla výhled na lokální dominantu, a společně se obrátili na nejvyšší soud v zemi. Soud nyní, po skoro ročních protestech, vynesl svůj verdikt – nejvyšší dvě patra hotelu musí pryč. Něco takového by se u nás nestalo, myslí si hloubavá Ivana.

Zuzana se zas tetelí u informace o tom, že moč astronautů by se mohla využít při výrobě lunárního betonu, jak informovali experti v nové studii. Je to důkaz, že cirkulární ekonomika má budoucnost, myslí si Ivana. „Urea je levná a dostupná a byla by užitečná při výrobě stavebního materiálu pro lunární základnu,“ poznamenala jedna z vědkyň a šetřivá Zuzana jí dává za pravdu.

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby nezmínily nějaký ten bizárek z Brna. Tamní mladík kopal do automatu na jízdenky a strážníkům tvrdil, že je to normální. Normalita je subjektivní, myslí si Mikrovlnky.

Je mezi dovádějícím vandalem, betonem z moči a zakrytou Akropolí nějaká tajemná souvislost? Asi ne, ale to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.