Móda ze života na sídláku: Chatty oblékají jaro 2018 do panelákové nostalgie

6. březen 2018

Za necelé dva týdny startuje nejsledovanější česká módní akce, pražský týden módy MBPFW. A jednou z velmi očekávaných přehlídek na něm bude show designérské značky Chatty. V Modeschau jsme živě přivítali designérky Annu Tuškovou a Radku Sirkovou, které svůj společný brand drží už přes deset let ve špičce české návrhářské módy. A v posledních letech sbírají první úspěchy i v zahraničí.

Vedle prestižních pražských událostí jako Designblok nebo Mercedes-Benz Prague Fashion Week a nominací na ceny Czech Grand Design se Chatty začínají prosazovat i venku. Vloni v srpnu s kolekcí na aktuální sezónu jaro/léto 2018 vyhráli na kyjevském týdnu módy cenu italského i ukrajinského Vogue. „To, co funguje v backstagei pražského MBPFW, vůbec nefunguje v Kyjevě. Na druhou stranu, na Ukrajinu jezdí jiní novináři a nákupčí. Každá organizace má svá pro a proti,“ říká Radka Sirková. S nejnovější kolekcí na podzim a zimu 2018/2019 se Chatty představí opět v Praze.

Vedle Chatty si vloni z Mercedes-Benz Kiev Fashion Weeku odvezl ocenění Vogue také Jiří Kalfař. Proč má ukrajinský týden módy na mezinárodní úrovni větší hype než ten pražský, když na něm nakonec talentová ocenění sbírají čeští designéři? Podle Radky jde o peníze: „Je za tím větší kapitál a je tam odlišná atmosféra, na přehlídky chodí jiní lidé než v Česku. Na přehlídkách, které jsou každou půl hodinu, vidíte víc profesionálů z vlivných světových médií a byznysu a méně blogerů. Po dobu celého týdne módy je také otevřený showroom.“ Kolekce jsou v showroomu profesionálům přístupné po celou dobu fashion weeku. Mohou je vidět na ramínku dříve než na mole. „Mají neomezenou možnost se kdykoliv podívat na detaily a zpracování, během prezentací si už půjčují věci do editorialů a skutečně se tam průběžně dějí věci. Měli jsme dobré osobní reakce od stylisty z italského Vogue a také od šéfredaktorky japonského Vogue, udělalo nám to velkou radost,“ popisuje Radka Sirková.

Kolekce představená vloni v Kyjevě je určená na aktuální jarně-letní sezónu 2018. Má sportovní nádech a vedle hudebních hvězd, na které se Radka s Annou rády dívaly na MTV v devadesátých letech, je inspirovaná panelákovými sídlišti. Čím podle Chatty téma života v panelácích tak rezonuje zrovna v poslední době, kdy ho potkáváme jako inspiraci módy (viz například Petra Ptáčková), ale také jako téma výstav jako Bydliště: panelové sídliště v Praze nebo Paneland v Brně? „Původní sídliště ze sedmdesátých a osmdesátých let se začínají pod různými rekonstrukcemi pomalu ztrácet a měnit. Možná proto je lidé znovu objevují a vzpomínají na dětství, které v nich prožili. Paneláky u nás ve své době byly vlastně prestižním bydlením,“ doplňuje Anna Tušková.

Poslechněte si celý rozhovor ze živého vysílání Modeschau. Dozvíte se, jaké zkušenosti si Chatty odnesli ze spolupráce se streetwearovým konceptem Freshlabels, jak se jim podařilo zaujmout profesionály z italského a japonského Vogue a co chystají na pražský fashion week MBPFW, který startuje za necelé dva týdny.

Playlist:

Silvana Imam – Varma Gator
Rosella – Ella
El Irreal Veintiuno – Suadero baila como humano al ritmo del denbow
Opis III – I Talk to the wind
Kablam – Priere
Anna von Hausswolff – No Body

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka