Móda zlomených srdcí a prázdných peněženek. Jak se oblékáme v krizi

21. duben 2020

„Krizový mód mám odmalička, peníze u nás doma nikdy moc nebyly, takže jsem se přizpůsobila,“ říká novinářka a bloggerka Jana Patočková. Je přesvědčená, že nákupy v sekáčích a na blešácích jí vytříbily orientaci v různých módních stylech. Na oblékání ve vypjatých finančních a emočních momentech jsme se zeptali také designérky Ivy Burkertové z ODIVI nebo redaktora Vogue CS Martina Váši. A do historie krizí v české módě nahlížíme s teoretičkou a kurátorkou Andreou Březinovou.

V médiích v posledních dnech přibývá článků o tom, že globální pandemii Covid-19 bude následovat světová ekonomická recese. Jak to ovlivní naše oblékání, módu a módní průmysl? Na to si zatím netroufám odpovědět. Zkusila jsem ale zjistit, co se o módě v krizi můžeme dozvědět z vlastních zkušeností a z historie.

Designérka Iva Burkertová patří k nejznámějším popularizátorkám pomalé módy a udržitelnosti v Česku. Možná jste vloni zaznamenali mediální vlny kolem přehlídky, na které nepředstavila v podstatě žádné nové šaty. Osobnosti, které se ujaly role modelek, kráčely po mole Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku téměř nahé. Iva tím chtěla upozornit na to, jak málo z toho, co dnes nosíme, skutečně dává smysl. Zeptala jsem se, jaká móda jí osobně dává smysl ve finanční nebo emoční krizi.

V podcastu Šatníky se dozvíte i to, jak se ve vyhrocených momentech obléká redaktor časopisu, kterému se přezdívá módní bible. „Já mám pořád nějakou krizi, takže se oblékám pořád víceméně stejně. Rád nosím oblečení, nad kterým nemusím přemýšlet. Ať už je dobře, nebo zle, vždy sahám po své každodenní uniformě,“ říká redaktor československé Vogue Martin Váša. Jak jeho univerzální uniforma vypadá a proč v osobním oblékání odmítá trendy? Poslechněte si v podcastu Šatníky.

Na závěr dnešních Šatníků o módě v krizi zamíříme do Brna a podíváme se do historie. O to, aby nám přiblížila dopady ekonomických recesí na českou módu v minulosti, jsem poprosila kurátorku Moravské galerie Andreu Březinovou. Poslechněte si, jak český módní průmysl zasáhly hospodářské turbulence a konflikty 20. století, ale také globalizovaný kapitalismus nultých let.

Jak se ve finančně a emočně vypjatých dobách oblékáte vy? Jak zasahují krize váš šatník? Poslechněte si Šatníky o módě v krizi a napište nám na Facebook nebo Instagram.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.