Modeschau o Ježíškově módě

27. prosinec 2010

V malostranském kostele Panny Marie Vítězné je od sedmnáctého století vystavená soška malého Ježíška. Pražské Jezulátko se pravidelně převléká do slavnostních, bohatě zdobených oděvů a právě na to se zaměřila první poježíškovská Modeschau.

O modelech, které obléká malý pražský Ježíš jsme mluvili s Hanou Beranovou, která v kostele Panny Marie Vítězné už několik let pracuje. Vybrali jsme si právě ji i proto, že fenomén Pražského Jezulátka uchopila i z jiné strany. V rámci předvánoční akce Baby Jesus Pop Up oslovila mladé umělce z NAU Gallery, aby se s motivem Jezulátka vypořádali po svém. Vzniklými motivy pak NAU Gallery nechala potisknout originální kousky od módní značky JAKOBY. Vznikl tak originální merchandise, který transformuje tradiční ikonu Ježíška do světa současného umění a módy.

V rozhovoru s Hanou Beranovou se dozvíte, jak se vlastně s převlékáním Jezulátka začalo, kolik oděvů má, jaké jsou jejich příběhy a jaký je jejich význam. Kromě historie Ježíškovy módy jsme mluvili i o šatech, které obléká tradiční soška dnes, o tom kdo a podle čeho oděvy vybírá. Na závěr nás zajímal i Baby Jesus Pop Up, díky kterému vznikly exkluzivní limitované módní a designové kousky s originálními pracemi umělců jako Veronika Vlková, Petr Strouhal, nebo František A. Skála, kteří jsou zastoupeni v internetové NAU Gallery.

Odkazy:
www.pragjesu.info
naugallery.cz

Playlist:
Cosmetics - Black Leather Gloves (Captured Tracks)
Teengirl Fantasy – Cheaters (True Panther)
Grimes – Weregild (Arbutus Records) Keep Shelly In Athens - Fokionos Negri Street (Transparent)
Star Slinger - Elizabeth Fraser (Double Denim)
Gayngs - The Gaudy Side of Town (Jagjaguwar)
Indian Jewelry - Excessive Moonlight (We Are Free)
Washed Out - You and I (Adult Swim)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.