Modeschau: S čím míří designéři z UMPRUM na London Fashion Week?

10. únor 2017

Západní křídlo Somerset House bude od 17. do 21. února už pošesté patřit velké mezinárodní výstavě International Fashion Showcase. Jde o jeden z veřejně přístupných doprovodných programů London Fashion Weeku, který patří spolu s pařížským, newyorským a milánským týdnem módy k takzvané „velké čtyřce“ nejvlivnějších a nejsledovanějších fashion weeků na světě. Česko tu budou už podruhé v řadě ve spolupráci s Českým centrem v Londýně reprezentovat studenti z pražské UMPRUM. Pokusí se obhájit loňské vítězství, tentokrát v konkurenci mladých talentů z dvaceti zemí světa.

Letošní téma International Fashion Showcase vyzývá účastníky k reflexi jejich lokálního prostředí a jeho komunikaci v globálním kontextu: „Módu tvaruje její okolí, rytmus přírody, klima, kulturní paměť, sociální změny a historický vývoj. To vše se odráží ve formě, technikách a materiálech, se kterými designéři pracují. Specifika různých míst utváří podobu jednotlivých dialektů globálního jazyka módy,“ popisuje web IFS, na kterém se také dočteme, že letos poprvé světovou přehlídku mladých talentů zaštítí vedle British Fashion Council i Mercedes-Benz. Společnost stojící mimo jiné za mezinárodní sítí fashion weeků, ke které patří i aktuálně největší a nejvlivnější český týden módy, MBPFW. Jeho jarní edice se v Praze odehraje koncem března.

„Loňské vítězství českých designérů na International Fashion Showcase bylo velkou poctou a překvapením, ale také plodem dlouhodobé práce Českého centra v Londýně. Letošní téma Lokální/Globální rezonuje s dlouhodobější britskou tendencí návratu k řemeslům, pozornosti k lokálním tradicím a zájmem o autentické lokální komunity,“ popisuje ředitelka londýnského Českého centra, Tereza Porybná. V loňském roce Češi zaujali tvarově i barevně extravagantními modely v rámci tématu „Módní utopie“. Na letošní téma Lokální/Globální odpovídá plánovaná česká výstava konceptem „There is only you“. Ten v minulém dílu Modeschau přibližoval Pavel Ivančic, který má stejně jako vloni roli kurátora české prezentace na IFS: „Náš koncept je poměrně radikální, jde o to, že při hledání originality v globalizovaném světě je nutné začít sám u sebe.“ (Podrobněji zde.)

Z vybraných studentských prací se tématu IFS Lokální/Globální asi nejvíce týká diplomka Kateřiny Plamitzerové Nihon – Lobendau, která propojuje inspiraci krajinou a současným neutěšeným stavem severočeského Šluknovska s odkazy na environmentální poselství filmů japonského tvůrce Hajaa Mijazakiho. Témata dalších kolekcí jsou spíš obrácená ke zkoumání osobního vztahu k oděvu a tělu. Tereza Rosálie Kladošová se v tvarově a barevně poutavé pletené kolekci Priscilla Project inspirovala fotografiemi květin Nicka Knighta a oděv konstruovala jako bezpečné místo, které vyvolává příjemné vzpomínky. Michaela Čapková představí práci vycházející z filosofie a estetiky japonských buddhistických rapujících mnichů Hoodie Monks, která vznikla v rámci ateliérového projektu Japonsko klidná síla. Filip Hieke v kolekci ,,Stories of plastic outsiders“ kombinuje produktový design a oblast módní tvorby a pracuje s pestrobarevnou estetikou padesátých let na americkém předměstí. Tereza Ledvinová v projektu „The One That Moves“ zkoumá vztah oděvu a těla, jejich vzájemnou interakci a doplňování se. „Šaty jsou o několik desítek centimetrů delší než nositel a nutí člověka k tomu, dělat určitá gesta a oděv si přidržovat. A právě lidské gesto bylo ústředním tématem této kolekce,“ popisuje Tereza.

Instalaci české výstavy na IFS má stejně jako vloni na starosti Aleš Kachlík. Na loňský kovový les, ve kterém visely oděvy ze stromů jako zvláštní pestrobarevné ovoce, se rozhodl navázat hrou se zrcadlením: „Po loňské zkušenosti jsem chtěl přijít s něčím jednodušším, ale nakonec to bude ještě pracnější než minule. Místnost přepaží velké zrcadlo, kterým návštěvníci projdou do části s vystavenými modely.“

03799071.jpeg
03799069.jpeg

Playlist:

Asap Ferg x Yung Gud – Shabba's Excuse
Dehousy – Agartha
Brothel – Numb
Johnny Drama – Loft
Young Luxenberg & Ca$h Bandicoot – Jusswanna
Indica – Umm Umm
Stas – Echo
Mon Tea – 02 03 17

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.