Modeschau s Liběnou Rochovou a Sistercity Studio: české 80s a nový showroom v Chicagu

28. duben 2016

Jak vypadaly přehlídky autorské české módy v 80. letech? Dozvíte se v rozhovoru s Liběnou Rochovou, českou grand designérkou a vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Představíme také nový ostrůvek české autorské módy v Chicagu, projekt Sistercity Studio, který chce dostat český módní design a šperk na americký trh.

S Liběnou Rochovou o tvorbě a přehlídkách v 80. letech

Modely Liběny Rochové z osmdesátek můžete vedle experimentálních oděvních kreací Milana Knížáka a Michala Švarce vidět až do 8. května na výstavě v Moravské galerii v budově Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Součástí expozice jsou vedle oděvů i videa a fotografie z módních přehlídek a performancí, které v případě Michala Švarce mohly trvat i hodinu. Pokračuje Liběna Rochová: „Spolu s Michalem Švarcem jsme byli odhodlaní dělat módu, jakou jsme chtěli. On byl velmi alternativní, dělal módní performance s oděvy, které byly na tu dobu velmi pokrokové. Často jsme se stýkali a navzájem jsme se dobře chápali. Ani jednomu z nás nešlo o komerční módu,“ říká Liběna Rochová.

Módní přehlídky a performance nezávislé módní tvorby byly v té době často undergroundovými událostmi pro pár vyvolených. Originální autorskou módu v té době nosili hlavně spřátelení umělci. „Třeba u Follů byly pravidelně tajné vánoční trhy v ateliéru nebo jsme se prezentovali v bytových divadlech, kde se tehdy také podepisovalo Několik vět. Byla to blbá doba, ale uvnitř jsme zůstali svobodní.“ Poslechněte si celý rozhovor:

O české módě 80. let s kurátorkou Andreou Březinovou

Přístup Liběny Rochové, Michala Švarce a Milana Knížáka k módě byl v 80. letech v našem prostředí naprosto neobvyklý, jak vysvětluje kurátorka výstavy Na hraně Andrea Březinová: „Podívali se na oděv úplně jinak, a to ještě radikálnějším způsobem než jejich současníci v západní Evropě. Milan Knížák vytvářel revoluční kusy, oděv odpoutaný od člověka, od zavedených kódů spojených s odíváním nebo klasickým kánonem krásy. Používal netradiční materiály, jako beton, dřevo, kov, oděvy propichoval, propaloval nebo třeba pohřbíval. Vytvářel oděvy pro dvojice lidí. Odehrávalo se to vše v úzkém okruhu přátel kolem umělecké skupiny Aktual.“

Chicagská spojka českých návrhářů: Sistercity Studio

Chicago, průmyslové město, v jehož klubech a ulicích se zrodily vlivné hudební styly, jako house, juke nebo footwork, bude novou americkou spojkou českých designérů. Ve stylovém minimalistickém showroomu se objeví kultovní české tenisky BOTAS 66, šperky Zorya nebo Antipearle a modely od designérských značek jako Leeda, Chatty nebo Odivi. Za projektem s názvem Sistercity Studio stojí Nicole Sivek a Silvia vd Haupt: „Od 16. června do 16. července otevřeme dočasný pop up v Cat von Kang Gallery. Jde o velmi zajímavou a živou lokalitu, která je momentálně trendy. Je tam řada showroomů, galerií, kaváren a restaurací. Na pop up bychom pak rády navázaly s regulérním showroomem na trvalé adrese, ideálně ve stejné čtvrti.“

Jaká je mladá chicagská módní scéna a čím může český fashion design v Americe zaujmout? Poslechněte si rozhovor s Nicole a Silvií:

Odkazy:

www.facebook.com/sistercitystudio
www.moravska-galerie.cz

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.