Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Chuck Palahniuk a Bob Seifert Dylan na útěku z města

16. říjen 2016

V uplynulém týdnu vám Radio Wave přineslo rozhovor s Chuckem Palahniukem, představilo příběhy mladých Čechů a Češek, kteří odešli hledat štěstí z měst na venkov, unikátní projekt soběstačného domu, zlínského street artistu, který působil v Indonésii, nebo novinářku, která napsala knihu o Vladimiru Putinovi.

Spisovatel Chuck Palahniuk navštívil Prahu a v interview s Jonášem Zbořilem se ostře vymezil proti mladé generaci. „Lidé, hlavně mladí, jsou ještě víc zakořenění ve svých slaboučkých ideologiích. Tak strašně se děsí, že by se mohli mýlit, že se ani nepřiblíží jiným názorům,“ myslí si kultovní autor, který v Praze představil pokračování slavného Klubu rváčů.

Mladým lidem jsme se věnovali i v reportáži o migraci z měst na venkov. „Od malička mě to trápilo. Jak to, že nebydlíme na vesnici, když tolik cítím, že tam patřím?“ říká Anežka, usměvavá učitelka výtvarné výchovy. Čím ji naplňuje život mimo město a jak se mladí lidé vypořádávají se samotou nebo neposlušnými domácími zvířaty, zjistíte zde. O bydlení a prostředí k životu přemýšlí i architekt Pavel Podruh. Protože mu současná nabídka domů přijde málo šetrná a neudržitelná, navrhuje dům, který bude soběstačný a bude dokonce energii sám produkovat. Rozhovor o Českém ostrovním domě si můžete poslechnout tady.

03723192.jpeg

Jeho výtvarný styl ostře vystupuje ze stereotypů domácího urban umění. Ačkoli byl zlínský street artista Noneck zvyklý tvořit rozsáhlá díla, musel během ročního pobytu v Indonésii přizpůsobit svůj abstraktní styl tamějším podmínkám. Čím je Noneck výjimečný a jak se do Indonésie vůbec dostal, se dočtete v rozhovoru, který s ním vedl Jan Macháček.

Novinářka Masha Gessen napsala knihu o ruském prezidentovi „Muž bez tváře – Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina“. Kvůli své práci a orientaci musela z Ruska odejít. Přečtěte si rozhovor Báry Šichanové o tom, proč se s Putinem odmítla setkat a jaká je pozice LGBT komunity v současném Rusku.

Není to tak dávno, co informační technologie živily vlnu technooptimismu. Posledních dvacet let nás ale dovedlo od kyberutopií až ke stále narůstající fragmentaci internetu. Je budoucnost informační dálnice globální, nebo lokální? Zkoumal v analytickém článku Matěj Schneider.

03723013.png

Bob Dylan získal Nobelovu cenu za literaturu a na sociálních sítích se od té doby nemluví o ničem jiném. Zaslouží si písničkář cenu za literaturu? A je vůbec možné o Dylanovi říct něco nového? Odpovědi hledá hudební redaktor Jiří Špičák. A když využijeme čerstvého laureáta ještě jako oslí můstek, v době, kdy začal na koncertech hrát na elektrickou kytaru, pokřikovali na něho někteří fanoušci „Jidáši“. Dneska by si asi museli vykřičet hlasivky, protože se zdá, že právě probíhá další elektronická hudební revoluce. O reakcích na hudbu, kterou kompletně vytvořila umělá inteligence, píše hudební publicista Karel Veselý.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka