Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Dalajláma, magistrála podle Gehla a budoucnost Arktidy

20. prosinec 2016

V aktuálním výběru z programu Radia Wave za uplynulý týden se podíváme na nejsevernější místo světa i do Jeseníků, do hodně zvláštního brooklynského baru, do arkádové herny i kraje žítkovských bohyň.

Jen těžko mohla vaší pozornosti ujít návštěva dalajlámy a poprask, který následoval. Jan Motal v této souvislosti říká ve svém komentáři: „Tibetská vlajka je symbol útlaku a útisku. Proto ji vyvěšujeme. Za Tibet, Ukrajinu i všechny ostatní místa bezpráví. Současný dalajláma je manifestací filozofie nenásilí, míru a lásky. Hodnot, které jsou vpravdě křesťanské. Vedení naší země a voliči většiny vládních stran toto naše kulturní dědictví zrazují. Vyhlašují pragmatický svět spokojeného trávení, klidu lenošky a provinčních řečí. To je pozdně barokní ideál, temno ducha a morálka agrární společnosti, která se opevňuje na vejminku světa.“ Podívejte se, proč je podle něj právě dnes třeba tento symbol veřejně připomínat.

Česko v minulých dnech navštívil také proslulý dánský architekt a urbanista Jan Gehl. Do Prahy přijel na pozvání vedení města, aby se zde zabýval zlepšováním veřejných prostranství (jak je k tomu ostatně vyzýván městy celého světa). Pilotním projektem je úprava pražské severo-jižní magistrály a spolupráce se má rozběhnout na jaře příštího roku. Adam Gebrian pro vás s Janem Gehlem při této příležitosti natočil hned dva díly pořadu Bourání. Poslechněte si víc o tom, co má Praha společného s dalšími městy a čím se od nich naopak liší, i o tom, co vůbec Gehla vedlo k tomu, že se z akademika stal praktikující architekt.

03725929.jpeg

O Arktidu, tedy nejsevernější místo světa, zabírající skoro dvaadvacet milionů kilometrů čtverečních, se znovu intenzivně zajímají politici. Americký Bílý dům v září pořádal arktickou vědeckou konferenci ve Washingtonu, v listopadu se na toto téma koná kanadsko-ruský summit a v březnu se odborníci potkají na Arktickém summitu v Praze. Globální klimatické změny totiž Arktidu zasahují nejrychleji a oblast na sever od polárního kruhu obsahuje čtvrtinu světových zásob zemního plynu a asi třináct procent zásob ropy. Arktidě jsme se ve vysílání věnovali i my. Na její budoucnost z přírodovědeckého hlediska jsme se ptali Josefa Elstera z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity, geopolitické souvislosti vysvětlil politický geograf Michael Romancov a svou zkušenost nabídla taky skotská malířka Georgia Rose Murray, která měsíc pobývala na arktické stanici Jihočeské univerzity a která se snaží ekologické problémy zviditelňovat i svou tvorbou.

Máme pro vás i několik tipů pro dny, kdy se arktickým teplotám vzdáleně přiblíží i Česká republika a vám se bude chtít zůstat v teple před obrazovkou nebo monitorem. Například s americkými seriály tematizujícími hip hop se totiž tak trochu roztrhl pytel. Po úspěchu Empire letos přišly The Breaks, hvězda broadwayského muzikálu Hamilton a člen hiphopového tria clipping. Daveed Diggs píše seriál o rapperovi, který kandiduje na starostu, aby udělal reklamu svému mixtapu, a americká stanice TBS chystá komediální seriál inspirovaný texty Notoriuse B.I.G. Mezi největší letošní hity ale patří The Get Down od Netflixu a Atlanta od stanice FX. Víc vám o nich řekne Matěj Schneider.

03725805.png

Z úplně jiného soudku je pak antisitcom Horace and Pete. Nepodobá se ničemu, co v nedávné době pro televizi vzniklo. V době nepřetržitého marketingu několika konkurenčních televizních společností jej bez jakéhokoliv dohledu studií a bez PR kampaně natočil podle vlastního scénáře americký komik Louis C. K. Do hlavních rolí obsadil sebe, Stevea Buscemiho a Alana Aldu a deset různě dlouhých epizod umístil na svůj web. O nečekaně pochmurném a v každém směru hodně neobvyklém seriálu se víc dozvíte od Táni Zabloudilové.

Můžete se taky nechat inspirovat rozhovorem s Lucií Česálkovou z Národního filmového archivu o interaktivních dokumentech. Ty nemají příběh, který by někde začínal a někde končil, díky multimediální platformě dokáží k divákovi/uživateli dostat všechno, co autoři o tématu nashromáždili. Často se věnují globálním příběhům a tématům, které se dotýkají všech diváků, i když si to třeba neuvědomují.

Doporučujeme vám i dvě aktuální reportáže. Ta první, kterou natočil Jonáš Zbořil, vás zavede do arkádové herny a muzea, kde vás čekají zážitky, které si pamatujete z potemnělé pouťové marigontky plné okopaných, blikajících automatů s ulepenými tlačítky. Ta druhá, od Martina Ocknechta, pak do kraje Moravských Kopanic v okolí Starého Hrozenkova a obce Žítková. K řadě udržovaných tradic a specifik tam donedávna patřily i takzvané bohyně a jejich bohování. Žítkovské bohyně zpopularizoval úspěšný román Kateřiny Tučkové. Jaká je ale skutečnost, ze které autorka volně vychází? A co román v odlehlém kraji na východě země způsobil? Poslechněte si tady.

03727116.jpeg

Deskou minulého týdne bylo návratové album Beztíže jesenických Priessnitz. Zpěvák, komiksový kreslíř a scenárista Jaromír Švejdík se s kapelou po deseti letech vrací do rodného kraje, kde nepřestává pršet a hoří tam domy po Němcích. Kraje, kde vznikala hudba, ke které se odkazují dvě generace a díky nové nahrávce může oslovit i další. Porovnejte recenze Miloše Hrocha a Petra Wagnera a s Beztíží si užijte melancholický nástup podzimu.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.